Rat se nastavlja! Završen najvašniji sastanak od početka rata

Rat se nastavlja! Završen najvašniji sastanak od početka rata

1822

Prošlo je više od dve nedelje od početka ruske invazije u Ukrajini. Prekid vatre se završio u 21 sat po lokalnom vremenu i za to vreme je evakuisano više od 40.000 civila iz ratnih zona, a ukrajinske vlasti su naglasile da nisu uspeli da izvuku sve koje su planirali zbog ruskog kršenja primirja. Dan je obeležilo bombardovanje dečije bolnice i porodilišta u Marijupolju kada je povređeno 17 osoba.

Osim drame u Černobilju, sinoć je saopšteno i da nuklearna elektrana u Zaporožju ne emituje podatke za praćenje bezbednosti. Za danas je najavljen trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i Turske u Antaliji.

Dobro došli u “Blicov” blog u okviru kog ćemo vas blagovremeno izveštavati o najaktuelnijim dešavanjima vezanim sa situaciju u Ukrajini. Šta se dešavalo u toku večeri pročitajte u našem prethodnom blogu.
BLOG UŽIVO
15:11 – 2,3 miliona izbeglica iz Ukrajine

Više od 2,3 miliona izbeglica je do sada pobeglo iz Ukrajine od početka ruske invazije, prema podacima Ujedinjenih nacija. UNHCR, agencija UN-a za izbeglice, zabeležila je u četvrtak 2.316.002 izbeglice – 160.731 više u odnosu na broj u sredu.
14:58 – Haris: “Poljskoj isporučen Patriot”

SAD su isporučile Poljskoj raketne sisteme Patriot, izjavila je danas potpredsednica SAD Kamala Haris i poručila da je Vašington spreman da brani svaki pedalj teritorije NATO. Haris je tokom posete Varšavi pozvala na sprovodjenje istrage o ulozi Rusije u ratu u Ukrajini.
Kamala Haris i Andžej Duda Foto: Saul Loeb / Tanjug/AP
Kamala Haris i Andžej Duda
14:45 – Duda: “Rusko bombardovanje bolnica varvarski akt”

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da su ruska bombardovanja bolnica i stambenih naselja, kao i gubitak civilnih života, bili varvarski akt i da liče na genocid.

Govoreći dan nakon ruskog napada na porodilište u ukrajinskom gradu Mariupolju, Duda je na konferenciji za novinare rekao da ukoliko ubijate obične ljude, bacate bombe, rakete, na stambena naselja, to je varvarstvo koje ima obeležje genocida, preneo je Rojters.
14:24 – Zelenski potpisao zakon o konfiskaciji ruske imovine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o konfiskaciji imovine Rusije i ruskih gradjana u Ukrajini, saopštio je danas ukrajinski parlament.

Kako se navodi u saopštenju, zakonom, koji je usvojila Vrhovna Rada Ukrajine, definiše se pravni osnov za oduzimanje prava na imovunu, na osnovu društvene potrebe, prenosi TAS S.

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *