Ratna prošlost / Vučić bio u jedinici vojvode koji je postrojio četnike u Višegradu!

Ratna prošlost / Vučić bio u jedinici vojvode koji je postrojio četnike u Višegradu!

1582

Pripadnike Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) koji su se jučer okupili u Višegradu da odaju počast zloglasnom četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata – Draži Mihailoviću, u selu Draževina nadomak tog grada tuge na obalama Drine, u kojem su počinjeni užasni zločini, postrojio je zloglasni vojvoda s Grbavice – Slavko Aleksić.

Za Slavka Aleksića mnogi su čuli, ali ono što se, slučajno ili ne, prešućuje jeste njegova veza sa bivšim premijerom, a aktuelnim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Zloglasni četnički vojvoda sa Grbavice postrojio zločince u Draževini

Šešelj ga je volio

Prije tačno pet godina je bivši pripadnik Armije BiH Omer Isović iz Tuzle Tužilaštvu BiH podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv Vučića i bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog, kako je tvrdio, odgovornosti za ratne zločine tokom agresije na BiH, ali taj slučaj nikada nije dobio epilog na Tužilaštvu BiH.
Iako su državni organi BiH sve ove godine, pa i danas šutjeli, o ratnoj ulozi Vučića i Nikolića je govorio njihov “ideološki otac”, ratni zločinac i aktuelni poslanik Skupštine Srbije Vojislav Šešelj, i to na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, povezujući Vučića upravo sa vojvodom Aleksićem.
“Sve smo zajedno radili. Ako sam ja umiješan u ratne zločine, onda je moj direktni saučesnik Tomislav Nikolić, nema nikakve sumnje. Gospodine Karadžiću, ja sam Nikolića 1993. godine na Knežini (Romanija) proglasio za srpskog četničkog vojvodu… Kompletno rukovodstvo Srpske radikalne stranke (SRS) je činilo sve što je bilo u našoj moći da pomogne srpskom narodu iz Republike srpske i ‘republike srpske krajine’. Tomislav Nikolić je bio negdje mjesec-dva dobrovoljac u Slavoniji.

Naš generalni sekretar Aleksandar Vučić je prije ulaska u našu stranku bio dobrovoljac u četničkom odredu kod Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju (kod Sarajeva), pa je otud povučen da radi na TV Pale jer se pokazalo da se dobro razumije u taj posao”, govorio je Šešelj.
Avdo Huseinović, publicista, istraživač i autora brojnih uspješnih dokumentarnih filmova, vjeruje u Šešeljeve tadašnje tvrdnje u pogledu ratne uloge Vučića i Nikolića.
“Ne čudi da je Vučić bio Aleksićev vojnik jer Šešelj je često slao mlade snage svoje stranke da se okale i na ratištu”, rekao nam je Huseinović.

Podsjetio je da je sa Jevrejskog groblja gdje je, prema Šešelju, bio Vučić terorizirano Sarajevo.

“Sa tog snajperskog položaja ubijeno je mnogo civila na području Marijin-Dvora. Posebno Tršćanske ulice. Pod Aleksićevom komandom su se jedno vrijeme nalazili i ruski plaćenici. Da li su i snajperisti bili pod njegovom komandom, još nije precizno utvrđeno. Prema nekim američkim analizama, srpske snage su imale na obruču oko Sarajeva posebna snajperska odjeljenja koja su bila podređena direktno komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS”, rekao je Huseinović.

O Vučićevoj vezi s Alelskićem govorio je u decembru prošle godine za naš portal i ratni komandant Srebrenice Naser Orić nakon izjave srbijanskog predsjednika kako se nada da će on “jednog dana odgovarati za svoje strašne zločine”.

“Svoju nevinost sam dokazao na terenu, a zatim potvrdio pred dvije sudske instance. To su Tribunal u Hagu i Sud BiH. Zato se nemam potrebe pravdati bilo kome, a kamo li Vučiću koji je bio pod komandom vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju u Sarajevu, što je javno potvrdio i sam ratni zločinac Vojislav Šešelj. Predsjednik Srbije mora da zna da javnost itekako puno zna o njemu, njegovom učešću u ratu, u okupaciji naše zemlje, opsadi glavnog grada Sarajeva, prisustvu na spomenutom Jevrejskom groblju i pucanju po gradu i građanina Sarajeva. To je lokalitet sa kojeg je ubijeno najviše civila snajperskim djelovanjem po centru glavnog grada”, rekao je Orić tada za Radiosarajevo.ba.

Ko je okrvavio ruke

Prema riječima Huseinovića, Aleksić je do rata bio zaposlen u pošti u Sarajevu. Nakon prvih višestranačkih izbora bio je vijećnik u Skupštini opštine Općine Novo Sarajevo.
“Osim njega na sarajevskom ratištu egzistirala su još dvojica četničkih vojvoda Branislav Gavrilović Brne, prijeratni kriminalac s Alipašina Polja i Vasilije Vidović Vaske iz Podlugova kod Ilijaša. Vaske je najviše okrvario ruke na civilima. Posebno ubijajući svoje komšije Bošnjake u selu Lješevo kod Ilijaša u junu 1992. godine.
Odgovoran je i za ubistva Bošnjaka u živom štitu na brdu Žuč. Brne se spominje u nekim pojedinačnim zločinima na Ilidži i Rakovici, dok je Aleksić, sudeći prema svjedočenjima ljudi sa okupirane Grbavice, imao korektan odnos prema Bošnjacima i Hrvatima koji su se zatekli na ovom dijelu okupirane teritorije”, kazao je Huseinović.

Štaviše, Aleksić je krajem augusta 1992. godine protjerao zloglasnog zločinca Veselina Vlahovića Batka sa Grbavice, a i Biljana Plavšić, također osuđena za ratne zločine, u svojoj knjizi spominje “da je Aleksić bio veliki protivnik onoga što Batko radi na Grbavici”.

Vojvoda Aleksić u čijoj jedinici je Vučić navodno bio, ostao je na Grbavici sve do reintegracije u martu 1996. godine, a danas živi u brdima iznad Bileće. Nakon rata Aleksić se odrekao Šešelja jer je po njemu Šešelj načinio ključnu grešku kada je postao servis Slobodana Miloševića.
Ostala dvojica sarajevskih četničkih vojvoda, kaže Huseinović, ostali su vjerni Šešelju sve do odlaska u Haag. Bili su mu u najbližoj pratnji. Čak je Vaske, štiteći Šešelja, pucao iz pištolja ispred Skupštine Srbije. Kad je došlo do raskola Nikolića i Šešelja, bez obzira na dobre ponude, Vaske i Brne su ostali vjerni Šešelju koji im je komandovao i iz Haga.

Borci 1. slavne zamalo pogodili Nikolića, Šešelja i Vučića

Huseinović se prisjetio i snimka Nikolića, Šešelja i Vučića iznad Sarajeva.
“Radilo se o sljedećem. U maju 1995. godine Vojislav Šešelj je obišao sarajevsko ratište u Ilijašu, Vogošći i na Grbavici. Tih dana, nekoliko metara je dijelilo Šešelja i ostale od pogibije. Naime, ne znajući ko se nalazi u crnom džipu kojeg je vozio vojvoda Vaske Vidović, a na čijoj se haubi nalazila pričvršćena lobanja ubijenog Bošnjaka iz Ilijaša i koji se kretao iz kruga fabrike “Pretis” u Vogošći preko Poljina prema Palama, borci 1. slavne brigade Armije RBiH su iz vogošćanskog naselja Ugorsko ispalili ‘strijelu’ na vozilo. Ona je podbacila za samo nekoliko metara”, kazao je Huseinović.