Rebronja nastavio sa mostovima kulture između Novog Pazara i Bosne: Potpisan sporazum o saradnji i sa Zenicom

215

U Novom Pazaru, gradu bogate kulturne tradicije i historije, došlo je do značajnog koraka napred u jačanju veza sa susjednom i matičnom Bosnom zahvaljujući ličnom angažmanu Elijasa Rebronje. Direktor Narodne biblioteke “Dositej Obradović”, Elijas Rebronja, poznat po svojoj dualnoj ulozi kao član Socijaldemokratske partije Srbije i zagovornika svebošnjačkog povezivanja Bošnjaka Sandžaka i Bosne, nedavno je potpisao okvirni sporazum o saradnji sa gradskom bibliotekom i u Zenici.

Ovaj sporazum, potpisan 10. novembra 2023. godine, označava novi talas saradnje u oblasti kulture između dveju gradova. Direktor zeničke biblioteke, Nermin Ormanović, izrazio je zadovoljstvo ovom inicijativom, naglašavajući da će sporazum omogućiti zavičajnim piscima iz Zenice da predstave svoje stvaralaštvo u Novom Pazaru.

Značaj ovog događaja dodatno je pojačan promocijom Rebronjinog romana “Pjerova konzerva”, koji je napisan na čistom književnom bosanskom jeziku. O romanu je govorio i urednik Sead Husić, ističući važnost književnosti u današnjem društvu.

Rebronja je istakao da je saradnja sa bibliotekom u Zenici već bila plodonosna u prošlosti, a novi sporazum će to samo osnažiti. On vidi ovu inicijativu kao priliku za uspostavljanje prekogranične saradnje na polju kulture, ali i na drugim poljima koja su od interesa za obe zajednice.

Potpisivanje ovog sporazuma nije samo simboličan gest, već konkretna akcija koja ima za cilj da ojača kulturne veze između Novog Pazara i Bosne, promovišući razmijenu ideja, umetnosti i znanja. Očekuje se da će ova saradnja biti korak ka dubljem razumevanju i povezivanju naroda koji žive u različitim državama, ali dijele zajedničko kulturno i tradicionalno naslijeđe.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.