REFERENDUM: Novi pokušaj oživljavanja beogradske paravjerske tvorevine

REFERENDUM: Novi pokušaj oživljavanja beogradske paravjerske tvorevine

622

Parareis paravjerske tvorevine u Srbiji, Sead Nasufović, poslao je predstavnicima jedne i jedine legalne i legitimne Islamske  u Srbiji na čelu sa Muftijom dr. Mevludom Dudićem, pismo u kojem poziva na održavanje referenduma na kojem bi se svi muslimanski vjernici u Srbiji izjasnili o jedinstvenoj Islamskoj zajednici na teritoriji države.

Nasufović zanemaruje da je IZ u Srbiji u sastavu Rijesta IZuBiH i da objedinjenje IZ može da dođe samo pod krovom Rijaseta IZuBiH i na principima vraćanja IZ na stanje u 2007. godini, prije nego je izvršen puč. Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin se zalažu za odvajanje IZ od svoje matice u Sarajevu i od svoje ideje ne odustaju.

Nasufović je jedan od prvih inicijatora razbijanja Islamske zajednice, kada je ocijepio od jedinstvene IZ džamiju u Muru, 1999. godine, a zatim podržao Adema Zilkića 2007. godine.

Nasufović predlaže da se formira organizacioni odbor iz redova Islamske zajednice i redova paravjerske tvorevine. Islamska zajednica u Srbiji bi imala 80% članova odbora ukoliko bi se uzeo u obzir kontrola nad brojem džamija. Primjera radi, u Novom Pazaru je broj kontrole nad džamijama 50 na prema 5 u korist legitimne Islamske zajednice.

S obzirom da je paravjerska tvorevina na čelu sa Nasufovićem izgubila totalnu kontrolu nad situacijom u Sandžaku i Srbiji, ovo je očigledno još jedan pokušaj da se isti oživljavaju. Također, ovo je očigledno još jedan trzaj koalicije SDP-SDA koji imaju želju da se osvete za sve veću političku ugroženost. Ugljanin potvrđuje Muftijnu izjavu povodom konstituisanja BNV-a, da podrška Beograda njemu nikada ni prestala nije, jer se i dalje grčevito bori da odvoji Islamsku zajednicu od duhovnog centra u Sarajevu.

(Sandzakpress)