elektricni trotinet

Registracija i novi propisi za vožnju električnih trotineta stupaju na snagu 15. juna

563

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je danas nova pravila koja će regulisati vožnju električnih trotineta, a koja će početi da se primenjuju od 15. juna. Ova nova regulativa uvodi nekoliko značajnih promena koje ciljaju na povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Prema novim pravilima, svi vozači električnih trotineta moraće da imaju specijalnu nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. Ova nalepnica biće potrebna da bi trotineti mogli legalno da se koriste na javnim površinama.

Takođe, električni trotineti će smeti da se voze isključivo na biciklističkim stazama, pešačko-biciklističkim stazama ili biciklističkim trakama. Ukoliko takve staze nisu dostupne, vozači stariji od 18 godina mogu koristiti kolovoz na putevima gde je ograničenje brzine do 50 kilometara na sat, dok mlađi vozači mogu voziti na putevima sa ograničenjem do 30 kilometara na sat.

Bezbednost u vožnji biće dodatno unapređena obaveznim nošenjem svetlobojnog prsluka u uslovima smanjene vidljivosti ili noću. Osim toga, vozači su dužni da nose zaštitne biciklističke kacige, a tokom vožnje strogo je zabranjena upotreba slušalica i bilo kakvih audio uređaja.

Ministarstvo naglašava da na električnim trotinetima nije dozvoljeno prevoženje više osoba. Takođe, prilikom prelaženja ulica, vozači će morati da siđu sa trotineta i pređu pešice, osim na označenim biciklističkim prelazima.

Ove mere su uvedene sa ciljem da se poveća sigurnost i smanje rizici za sve učesnike u saobraćaju, posebno imajući u vidu sve veći broj korisnika električnih trotineta u urbanim sredinama. Pogledajte TV prilog iz Vojvodine kao će se regstrovati električno vozilo.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *