Rekacije širom svijeta, nakon skandalozne izjave Brnabić: “Albanci su šumski narod”

Rekacije širom svijeta, nakon skandalozne izjave Brnabić: “Albanci su šumski narod”

822

Nakon izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da Srbija na Kosovu ima posla s “ljudima koji su bukvalno izašli iz šume”, korisnici twittera odgovorili su joj na šaljiv način, postavljajući svoje fotografije na kojima se u pozadini vidi šuma ili drveće.

Vlora Çitaku, ambasadorica Kosova u SAD-u, objavila je svoju fotografiju uz haštag na engleskom jeziku #literallyjustemergedfromthewoods (‘bukvalno tek izašla iz šume“), osmišljen kao odgovor na izjavu Ane Brnabić, a brojni korisnici twittera slijedili su ovaj primjer.

Svoju premijerku pokušao je opravdati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocijenio da Ana Brnabić nije govorila o cjelokupnom albanskom narodu kada je govorila “o ljudima iz šume” već je mislila na kosovsko rukovodstvo, odnosno na Hashima Thacija, Ramusha Haradinaja i Kadrija Veselija.

 

“Ona nije govorila o cijelom narodu, nego o njima trojici. Ne, nego su oni ljepotani, akademici, slikari i književnici”, rekao je Vučić novinarima u Loznici nakon polaganja kamena temeljca za novu fabriku.

Komentarajući reakcije koje su na tu izjavu Ane Brnabić stigle iz Europske unije, Vučić je rekao da mu je čudno da su ljudi iz EU ocijenili da je to uvredljiva izjava ali da im nije uvredljivo to što je kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio da neće poštovati sporazum koji je potpisao i koji predviđa formiranje Zajednice srpskih općina.