Remzija Zornić: Sestra mi je umrla zbog neispravnih aparata i nestručnosti ljekara

Remzija Zornić: Sestra mi je umrla zbog neispravnih aparata i nestručnosti ljekara

831

U prilogu ću vam napisati slučaj koji se desio prije nekoliko dana u Novom Pazaru. Radi se o novonastalom virusu COVID-19 i ljekarskom timu u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Naime u istoj bolnici je moja sestra preselila na ahiret 27.07.2020. Pisat ću vam o cjelokupnoj situaciji od početka.

Sestra je prve simptome osjetila nekoliko dana prije nego što se obratila doktoru. To je bila smalaksalost i temperatura. Odmah na početku moram dodati da nikada nije imala nikakvih zdravstvenih problema.

U nedjelja 19.07.2020. legla je u bolnici u Novom Pazaru, odmah joj je priključena infuzija.

U ponedjeljak 20.07.2020. ljekar je rekao kako je ona stabilan pacijent, te da nije u životnoj opasnosti, da nema potrebe da se brinemo, da će joj uključiti oksigenoterapiju, ali moram napomenuti da nikakva prethodna anamneza nije urađena prije početka liječenja tog istog pacijenta, te da su samo uradili test na COVID koji je bio pozitivan.

Od ponedjeljka do petka njeno zdravstveno stanje bilo je stabilno, ali pored stabilnog stanja od početka njene hospitalizacije ona, a i mi, smo tražili odobrenje bolnice, tačnije direktora bolnice Mirsada Đerleka, da se pacijent prebaci u neku drugu bolnicu bolničkim helikopterom za koji ćemo lično mi snositi troškove. Čak smo imali iz Njemačke pripravan helikopter (obzirom da je pacijentica inače živjela u njemačkoj i bila osiguranik njemačkih osiguranja), koji je samo čekao potvrdu doktora da se po pacijenta može doći, jer smo preplašeni bili tadašnjom situacijom i svakodnevnim smrtnim slučajevima koji su se desili u istoimenoj bolnici. Međutim, direktor bolnice nije odobrio, rekao je da nema potrebe da se prebaci u drugu bolnicu.

Moram napomenuti da joj za sve ovo vrijeme nisu nikakve nalaze uradili, čak ni obične laboratorijske pretrage.

U petak ujutru, 24.07.2020. iznenada je došlo do zdravstvenog pogoršanja, za koji će nam ona kasnije javiti. S obzirom da smo se svako jutro čule sa njom, na viber grupi nas sestara očekivale smo da nam se javi, kada se probudi, te da nam kaže kako se osjeća. S obzirom da se nije javljala kontaktirali smo bolnicu, gdje su nam rekli da je stanje stabilno. Sestra nam se javila tek poslijepodne, svi smo znali da nešto nije u redu, što nam je ona i ispričala kasnije, a u prilogu mogu staviti audio poruku. Naime, to jutro je došlo do nekog kvara na aparatu, koji prvo nije radio, a kasnije je ispuštao vreo zrak, nekoliko puta se palio zvučni alarm sa crvenim svjetlom, te nije mogla nikako disati. Medicinske sestre u blizini nije bilo ili ukoliko bi se pojavile, sve su govorile da je sve u redu i da ne paniči.

U subotu 25.07.2020. smo se čule nekoliko puta sa njom, nije najbolje bila.

U nedjelju, 26.07.2020. gubimo kontakt sa njom i saznajemo kako su joj oduzeli telefon za njenu „dobrobit“, da ne smije pričati i umarati se. U nedjelju večer saznajemo, rodica se čula sa jednim doktorom i saznala da joj je urađen skener pluća te da je nalaz veoma loš, pluća su joj „spržena“, alveole popucale i da bi najbolje bilo da se ona prebaci u drugu bolnicu, jer su za nju i sati bitni.

U ponedjeljak 27.07.2020. ujutru smo saznali da je prethodne noći došlo do zastoja srca, te je reanimacijom vraćena, odmah stavljena na respiratore, te u 10h preselila.
Sve se ovo desilo zbog neispravnih aparata i nestručnosti ljekara.

Šta se desilo u nedjelju 26.07.2020. ostat će pitanje.

Ovo smo odlučile objaviti zbog pacijenata koji su trenutno u Opštoj bolnici Novom Pazar i budućih pacijenata. Dobro razmislite da li ćete se obratiti ljekarima (čast izuzetcima) i medicinskim sestrama u ovoj bolnici za pomoć. Neka Allah Dragi pomogne svakom bolesniku u toj bolnici. Ja sam izgubila sestru, a sutra i vi možete nekoga svog bližnjega.

Remzija Zornić
One thought on “Remzija Zornić: Sestra mi je umrla zbog neispravnih aparata i nestručnosti ljekara

  1. aga sandzacki

    ovaj dzerlek glumi nekog diktatora!!! jeli kad ce on u zatvor?? familiji nek je zdravo glava a dzerleku mahmutovicu zelim sto pre zatvor!!

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *