Rifat Međedović imenovan za vršioca dužnosti direktora Poliklinike u u Kliničkom centru

Rifat Međedović imenovan za vršioca dužnosti direktora Poliklinike u u Kliničkom centru

6954

Stručnjak za reumatologiju sa bogatim iskustvom u dijagnostičkom i terapijskom ultrazvuku preuzeo vodeću funkciju

Dr Rifat Međedović, poznati specijalista interne medicine i subspecijalista reumatologije, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Poliklinike u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Dr Međedović je do sada radio na Odjeljenju za reumatologiju KCCG, gdje je svojim radom i stručnim znanjem doprinio unapređenju dijagnostike i liječenja reumatskih bolesti.

Profesionalno usavršavanje i doprinos

Dr Međedović je specijalista interne medicine i subspecijalista reumatologije, sa užom specijalizacijom u dijagnostičkom i terapijskom ultrazvuku oboljenja mišićno-koštanog sistema. Njegovo znanje obuhvata širok spektar medicinskih tehnika, uključujući samostalno izvođenje osteodenzitometrije, ultrazvuka mišićno-koštanog sistema i kapilaroskopije.

Tokom jednogodišnjeg boravka na Institutu za reumatologiju u Beogradu, dr Međedović je usavršavao ekspertne tehnike ultrazvuka zglobova i okolnih mekih struktura kao što su tetive, mišići i ligamenti. Također je pohađao brojne evropske škole i kurseve u Antaliji, Atini i Amsterdamu, gdje je položio bazične, intermedijarne i napredne kurseve ultrazvuka mišićno-koštanog sistema.

Napredna dijagnostika i sigurniji tretmani

Dr Međedović je uveo modernu praksu korišćenja ekspertnih reumatoloških ultrazvuka, koji omogućavaju preciznu dijagnostiku mišićno-koštanih oboljenja, čime se smanjuje potreba za CT i MR pregledima. Također je unaprijedio sigurnost i preciznost punkcija zglobova i davanja injekcija, koje se sada obavljaju pod kontrolom ultrazvuka, čime se značajno smanjuje rizik za pacijente.

Aktivnosti i doprinos zajednici

Kao sekretar i aktivan član Udruženja reumatologa Crne Gore, dr Međedović je uspostavio blisku saradnju sa Udruženjem pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti Crne Gore, realizujući brojne zajedničke akcije i projekte. Također je učesnik i predavač na mnogim edukativnim skupovima u zemlji i inostranstvu, te autor više naučnih radova objavljenih u uglednim stručnim i naučnim časopisima.

Njegovo imenovanje na funkciju vršioca dužnosti direktora Poliklinike u KCCG predstavlja značajan korak ka daljem unapređenju zdravstvene zaštite i usluga koje Klinički centar pruža svojim pacijentima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *