Rijaset: Katastar ispravio greške na parceli kod Velikog groblja, spor riješen

306

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, koji djeluje u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije, saopćio je danas da je spor koji je postojao oko parcele kod Velikog groblja pravedno riješen i da su sve greške koje su nastale uslijed posljednjeg avionskog snimka 2011. godine ispravljene u skladu sa stvarnim stanjem ustanovljenim od strane katastra.

Kako je saopćeno, sporni put vraćen je pravim vlasnicima, kao i preostale parcele.

“Označene su stvarne granice groblja, puta i parcela Islamske zajednice Srbije. Zato molimo vjernike da ne nasijedaju na lažne informacije o navodnim ‘odbranama vakufa’ iza kojih se krije pokušaj izazivanja međubratskih sukoba”, navodi se u saopćenju Mešihata IZS.

Istovremeno, apeluju na sve roditelje “da obrate pažnju i zaštite svoju djecu od manipulacija kojim ih pojedinci pokušavaju zloupotrijebiti i podstaći na nerede i međuvjerničko nasilje”.

“Zabrinjava činjenica da policijska uprava, sada, već po ustaljenoj praksi, danas nije pružila asistenciju sudskom izvršitelju u sprovođenju pravosnažne sudske odluke, privremene mjere. Na taj način je, po ko zna koji put, odbila da postupi po zakonu i sprovede sudsku odluku, omogućavajući tako pojedincima da nesmetano nastave svoje nasilje i nezakonito postupanje”, navode iz Mešihata IZS.

Mešihat je od državnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova, zatražio da pod hitno krene sa sprovođenjem zakona i tako, kako navode, “spriječe moguće nerede i budu primjer ostalim građanima i institucijama kako se zakon poštuje i sprovodi”.