RIK proglasio listu Jahje Fehratovića “Zajedno za budućnost i razvoj – koalicija za mir i toleranciju”

492

Republička izborna komisija donijela je večeras rješenje o proglašenju izborne liste “Zajedno za budućnost i razvoj – koalicija za mir i toleranciju”, koju čini više stranaka i pokreta manjinskih zajednica, za parlamentarne izbore koji će se održati 17. decembra.

Predstavnici izborne liste, predvođene Jahjom Fehratovićem, su prethodno dostavili 436 pravno valjane izjave birača koji podržavaju tu listu, na osnovu zahtjeva RIK da dostave još najmanje 63 potpisa podrške.

Na sjednici RIK-a je zaključeno da je time “u cjelosti otklonjen nedostatak koji je bio smetnja za proglašenje liste”.

Prema navodima RIK-a, lista je inicijalno predala preko 6.000 potpisa građana, ali dio ovih potpisa nije zadovoljio pravne kriterijume.

RIK je istakla da je neophodno priložiti nove potpise kako bi se postigao ukupan broj od 5.000 pravno valjanih potpisa. Ovaj broj je određen kao uslov za stranke nacionalnih manjina, a izborna lista “Zajedno za budućnost” će morati brzo djelovati kako bi zadovoljila ove zahtjeve.

Lista “Zajedno za budućnost – koalicija za mir i toleranciju” predstavlja desetu izbornu listu koja je predstavljena od 1. novembra kada su raspisani vanredni parlamentarni izbori.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.