RTS o ljepotama Pešteri: “Gorske oči” Sjenice i meandri Uvca

1142

Sjenica, poznata kao jedno od najhladnijih mjesta u Evropi, okružena sa sedam planina, nudi idealne uslove za zimski turizam. Međutim, njena privlačnost ne prestaje sa hladnoćom. Zahvaljujući bogatoj gastronomiji, arheološkim nalazištima i prirodnim ljepotama koje očaravaju u svako doba godine, Sjenica ljeti ne poznaje prazan krevet. Rastuće interesovanje za ovaj kraj nije samo zbog njegovih planinskih ljepota, već i zbog “gorskih očiju” – sjeničkog jezera i čarobnih meandara Uvca.

Vidikovac Molitva, mjesto drevnih molitvi za kišu, danas je poznat po najljepšem pogledu na Uvačke meandre. Tu se, uz malo sreće, može vidjeti i nebeski kralj – bijeli sup. Ova rijetka vrsta lešinara bila je na rubu izumiranja, sve dok Uvačka klisura nije proglašena specijalnim rezervatom prirode. Zahvaljujući tome, danas se ovdje nalazi jedna od najvećih kolonija bijelih supova u Evropi.

Rezervat Uvac je dom za preko 50% ptica Srbije, uključujući zaštićene vrste poput bijelog supa i crnog lešinara. Posjetioci su posebno zainteresovani za obilazak Ledene pećine, vožnju čamcem i posmatranje gnijezda bijelih supova.


Pešter nudi i druge turističke atrakcije, poput krstarenja meandrima Uvca, doživljaja pećinskih sistema i uživanja u gostoprimstvu domaćina. Moderni hoteli s bogatim sadržajem, kao što je hotel „Borovi“, nude gostima raznovrsne aktivnosti tokom cijele godine.

Iako turizam raste, očuvanje prirode ostaje prioritet. Na Uvačkom jezeru, na primjer, broj turističkih plovila je ograničen, kako bi se zaštitile biljne i životinjske vrste. Ova pažljiva ravnoteža između gostoprimstva i zaštite okoliša čini Peštersku visoravan jedinstvenom destinacijom za sve ljubitelje prirode. Pogledajte tv prilog ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *