Rukovodstvo Kovid centra: Nema zloupotreba donacija

579

Rukovodioci Regionalnog kovid centra u Novom Pazaru kazali su danas da se sve donacije toj zdravstvenoj ustanovi prate i da nije bilo nikakvih zloupotreba primljene opreme i lekova.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović, odgovoran za donacije stigle iz Turske, kazao je da ništa od opreme iz te zemlje nije nestalo i da se koristila ili i dalje koristi u lečenju pacijenata od kovida19.

“Iz Turske je stiglo 10.000 seroloških (brzih) testova i oni su rasporijeđeni domovima zdravlja u Tutinu (1.920) i Novom Pazaru (5.120), Zavodu za javno zdravlje (1.000) i Opštoj bolnici (1.960). Pet respiratora je još uvek u magacinu jer trenutno imamo dovoljno tih aparata u našem respiratornom centru”, rekao je Ćorović.

On je istakao da aparati za PCR testiranje nisu nestali, ali da nisu u funkciji jer Zavod za javno zdravlje ne poseduje tehnologiju i kadar za njihovo korišćenje.

“Turska nam je donirala i dva leka – hlorokin i tamiflu. Hlorokin koristimo, ali se tamiflu u Srbiji ne koristi za liječenje pacijenata obolelih od kovida. U apoteci je, sačuvan je i možda će biti korišćen za nešto drugo”, izjavio je Ćorović.

Član uprave Opšte bolnice Vahidin Melajac kazao je da su brojni pojedinci, humanitarne organizacije i kompanije na namenski račun te zdravstvene ustanove uplatili preko 12,5 miliona dinara, kao i da je donirana velika količina opreme za koju postoji uredna evidencija.

“Kada sve ovo prođe javno ćemo objaviti šta smo sve dobili i kako je to utrošeno”, obećao je Melajac.

Komentarišući fotografiju objavljenu na društevnim mrežama na kojoj se, navodno, vidi kako se donirana oprema iznosi iz Opšte bolnice u privatnom automobilu, koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek rekao je da neće dozvoliti “blaćenje zdravstvenih radnika”.

“Na slici je doajen Emro Bihorac (pulmolog) koji je bolestan, na kućnom liječenju. Zamolio je da na revers uzme stari koncetrator kiseonika neophodan za njegovo liječenje. Mi izlazimo u susret svim građanima, ne samo lekarima, dajemo na revers sve što možemo da damo, krevete, štake, dušeke. I to je deo borbe protiv ove bolesti”, poručio je Đerlek.

On je kazao da Opšta bolnica transparentno postupa sa svim donacijama kako bi sačuvala povjerenje svih donatora kojima su, kako je rekao, veoma zahvalni na pomoći.

Izvor Radio Sto Plus
One thought on “Rukovodstvo Kovid centra: Nema zloupotreba donacija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *