Rušenjem koalicije SDP-SDA najveću štetu će istrpjeti narod !?

876

Piše: Esad RAHIĆ

Ako se sruši koalicija SDP-SDA, šta se time dobija? Ništa! Šta se time gubi? Mnogo! Mora li do toga da dođe? Ne mora! Postoji li ikakav narodni interes da se ovo dogodi? Naravno da ne! Pa zašto se onda to čini? Zato što je politički smiraj veoma opasan i rizičan za stranke i lidere koji najbolje surfaju na talasima krize. Što bi rekli pjesnici: Kriza nas je održala, njojzi hvala.

Ustajali mir i stabilnost za stranke i lidere koji trenutno nisu u centrima odlučivanja politička su magistrala koja ih vodi direktno u zaborav i neprimjetno iščezavanje. Mirovanje nije lijek za svaku bolest. Pretjerano mirovanje u politici na kraju je jednako paralizi.

Mogu li nazivi ulica biti razlog za raskid koalicije? Taman posla. Nazivi ulica dobar su povod, a nikako razlog. Da nema tog povoda, našao bi se neki drugi. I u Sjenici je Skupština odbila ponuđeni prijedlog o promjeni naziva ulica, ali nikom ne pada napamet da ruši koaliciju sa SPS-om.

Da li je neko ovo uradio u afektu zbog glasina koje su kolale čaršijom o eventualnoj i potencijalnoj koaliciji između Ljajićevog SDP-a i Zukorlićevog SPP-a? Ne. Takva koalicija teoretski je moguća, ali praktično nerealna. SDP ima neophodnu većinu i bez kolaboracije sa SDA Sandžaka ili SPP-a. Većina je minimalna, ali izdrživa i održiva do narednih lokalnih izbora.

Drugo, koalicija sa SPP-om, pod postojećim okolnostima, osobeno u Beogradu, ravna je političkom ruskom ruletu. A vodstvo SDP-a i njen lider, kao iskusan politički igrač koji nije posrnuo ni u većim političkim hazarderskim igrama, nisu toliko intelektualno plitki i naivni da to dovoljno ne shvataju i ne razumiju. Inače, u suprotnom bi prošli kao Laokon sa sinovima.

Kako narod prihvata i doživljava eventualno rušenje koalicije SDA-SDP? Čaršija kaže, ako se to desi, onda se savršeno vidi da su definitivno izbili u prvi plan privatni interesi pojedinaca, a ne narodni i općenacionalni interesi. Onaj ko bude krivac za to i koaliciju pretvori u političku Hirošimu, ma koliko se trudio da bude razložan, neće moći dovoljno argumentirano da uvjeri sandžačko javno mnijenje da je to bio racionalan i cjelishodan potez.

Drugo, ovakav potez trajno lišava i eliminira svaku mogućnost da se ikad više u budućnosti ponovi ovakva koalicija, jer ovo bi bio drugi propali pokušaj da jedna ovakva koalicija duže opstane i ostavi neki dublji i trajniji pozitivan efekt svog djelovanja iza sebe.

Treće, narod se osjeća obmanuto i razočarano od olahko datih obećanja da će ova koalicija trajati vjekove vjekova, odnosno do kijametskog dana, a onda potpuno nenadano i neočekivano nam se saopćava da će politički kijametski dan najvjerovatnije uslijediti za par sedmica.

Koje su kolateralne štete ovakvih politički naglih i nedovoljno sagledanih i nepromišljenih političkih rezova? Prevashodno, to bi bio udarac aktuelnom koalicionom sastavu Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Vijeće je energično i poletno započelo svoj rad i njegovi su vijećnici pokazali visok stepen aktivnosti i odgovornosti, ali se naprasno, ne svojom krivicom, našlo u političkom vrzinom kolu iz kojeg je vrlo teško izaći bez razornih posljedica.

Neko će reći, pa lista “Vakat je” može ući u koaliciju s trećom listom i osigurati legitimnu većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Da, lista “Vakat je” može to učiniti. I to bi definitivno i nepovratno izbacilo SDA Sandžaka i njenu listu “Samoopredjeljenje” iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Ali lista “Vakat je” sastavljena je od ozbiljnih i odgovornih ljudi kojima je primaran interes bošnjačkog naroda. Ova lista ne želi učestvovati u rušiteljskim aktivnostima i do kraja će se boriti za očuvanje jedinstva bošnjačkog naroda. Njen je vođa dobrobit sandžačkih Bošnjaka. I neće povlačiti nijedan nagli i nepromišljeni potez koji bi ugrozio budućnost i perspektivu svog naroda.

Lista “Vakat je” je tu da bi gradila, a ne da bi rušila. Sastavljena od renomiranih i intelektualno i moralno provjerenih i potvrđenih ljudi, ova patriotski orijentirana lista neće odustati od nijednog programskog cilja i obećanja koje je dala biračima u predizbornoj kampanji. “Vakat je” želi jedinstvo bošnjačkog naroda. Oštro je protiv toga da sandžački Bošnjaci budu jeftina žrtva avanturističkih političkih eksperimenata. Samo sloga Bošnjake spašava. Ko god misli drugačije radi protiv interesa svog naroda. Sandžak i Bošnjaci nemaju beskonačno vrijeme na raspolaganju za ostvarenje svojih vitalnih ciljeva.

Politička demagogija djeluje uvijek sladunjavo i privlačno, ali ne ostavlja nikakve po narod korisne rezultate. Vremena su preozbiljna da bi na historijske izazove odgovarali amaterski i neozbiljno. Ako pametno ne usmjerimo i ne kanališemo političku rijeku prema našoj nacionalnoj njivi, njeni plodovi sasušit će se i ništa neće roditi. Vrijeme radi samo za one narode koji se dobro snalaze u vremenu i prostoru. Budimo i mi takav narod.

Izvor: Stav.ba