Rusi se ne uspijevaju probiti do Kijeva, ukrajinska vojska im nanijela velike gubitke

798

Rusi se ne uspijevaju probiti do Kijeva, ukrajinska vojska im nanijela velike gubitke 36 minuta ago admin

Danas je 14. dan ruske invazije na Ukrajinu. Zapadni obavještajni dužnosnici očekuju da će Rusija povećati tempo i snagu napada na ključne centre, uključujući glavni grad Kijev. Hiljade stanovnika iz grada Sumija na sjeveroistoku Ukrajine uspješno su evakuirane nakon što je Rusija pristala da pauzira napade i otvori koridore za evakuaciju.

11:12 – Maria Zakhorava, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova tvrdi da SAD provode biološke programe u Ukrajini. Kazala je kako je vidjela dokumente koji podupiru njihove tvrdnje da Amerikanci skrivaju komponente biološkog oružja blizu granice Ukrajine i Rusije.

11:00 – Kina je danas poslala prvu pošiljku humanitarne pomoći ratom pogođenoj Ukrajini.

10:53 – Ruske snage nisu uspjele napraviti značajan proboj na sjeveru Kijeva, dok istovremeno ukrajinska vojska obara sve više ruskih aviona, stoji u novim obavještajnim podacima britanskog ministarstva odbrane.

10:43 – KFC i Pizza Hut obustavljaju rad u Rusiji. Yum Brands Inc, matična kompanija lanaca brze hrane, saopćila je da pauzira ulaganja u Rusiji i zaustavlja rad svojih restorana. Yum Brands u Rusiji ima najmanje hiljadu KFC i 50 Pizza Hut restorana.

10:36 – Ukrajinska vlada zabranila je izvoz ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja ove godine, navodi se u rezoluciji vlade objavljenoj danas, prenosi Reuters.

9:21 – Ruska vojska izvela je sinoć zračni napad na ukrajinski grad Sumi u kojem su poginule 22 osobe, uključujući troje djece.

9:12 – Na tenkovima ruske vojske primijećene su zastave bivšeg Sovjetskog Saveza.

9:03 – Ruska vojska u ovim trenucima žestoko bombarduje grad Harkov.

8:56 – Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da niko ne vjeruje u budućnost Rusije, te se zahvalio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država na značajnim koracima u slabljenju Rusije

8:47 – Rusija upozorava da priprema odgovor na sankcije Zapada koji će biti “brz” te će se primijetiti u najosjetljivijim područjima, prenosi Reuters.

Sirene za zračni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema nekoliko lokalnih ukrajinskih medija. Alarmi signaliziraju potencijalnu opasnost od zračnih napada i upozorenje su stanovnicima da se sklone u bunkere ako već nisu tamo. Ranije je BBC izvijestio da su neki novinari na društvenim mrežama pisali da su čuli eksplozije u Kijevu. Lokalni ukrajinski mediji to još nisu objavili.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je da njihove snage u Kijevu “odbijaju neprijateljsku ofanzivu”, nanose štetu i čvrsto drže svoje pozicije.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da je došlo u posjed ukrajinskih dokumenata o planu napada na Donbas.

– Dokumenti Nacionalne garde Ukrajine koji potvrđuju pripremu Kijeva za ofanzivnu operaciju u Donbasu u martu došli su u posjed ruske vojske – rekao je novinarima predstavnik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitri Kuleba sastat će se u Turskoj, potvrdilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

To će biti prvi susret njih dvojice od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, piše CNN.

Lavrov ide na međunarodni diplomatski forum u Antalyju, a planira se da se ondje održi njegov kontakt s Kulebom, izjavila je jutros glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, a prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Faktor
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.