Rusi u Ukrajinu dovlače moćno oružje koje uništava sve pred sobom /VIDEO/

962

TOS-1 je raketni sistem postavljen na šasiju tenkova T-72 koji ispaljuje termobarične rakete velike razorne moći. Eksplozivi zapaljuju okolni zrak, proizvodeći smrtonosni udarni val i isisavajući zrak iz pluća bilo koga u blizini.

Pod izlikom da ukrajinske oružane snage koriste zabranjenu fosfornu municiju, Rusija je u Ukrajinu poslala termobarične raketne sisteme TOS-1. Ovo oružje prvi je put korišteno u sovjetskoj invaziji Afganistana, a nedavno i u Siriji.

TOS-1 je raketni sistem postavljen na šasiju tenkova T-72 koji ispaljuje termobarične rakete velike razorne moći.

Oružje dolazi u različitim veličinama, od granata na raketni pogon dizajniranih za blisku borbu, do velikih verzija koje se mogu koristiti iz aviona.

Eksplozivi zapaljuju okolni zrak, proizvodeći smrtonosni udarni val i isisavajući zrak iz pluća bilo koga u blizini.

TOS-1 raketni sistem uočen jučer na rusko-ukrajinskoj granici

Daleko moćnije od konvencionalnih eksploziva, termobarično oružje ima duže vreme sagorijevanja, što povećava njegov destruktivni kapacitet.

Priroda eksplozije termobaričnih bombi znači da su one efikasne na otvorenim područjima, kao i u zatvorenim prostorima, kao što su bunkeri, pećine i urbana područja.

Američke snage koristile su termobarično oružje u Vijetnamu, gdje su bile efikasnije od napalma u čišćenju velikih dijelova džungle kako bi omogućile helikopterima da slete.

Osim u Afganistanu i Siriji, Rusi su ovo oružje koristili i tokom sukoba u Čečeniji.

Izvor Stav
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *