Rusi ubijaju i pravoslavne sveštenike u Ukrajini

772

Na udaru ruske egresije našla se ovih dana i Pravoslavna crkva Ukrajine. Ruski agresor je posebno brutalan prema ovoj crkvi, naročito kroz rušenje crkava i ubijanje njenih sveštenika. Ukrajinska pravoslavna crkva je na svojim zvaničnim kanalima objavila podatke o ubijenim i uhapšenim sveštenicima.

Danas je ruska vojska ubila jeromonaha Platona. “Tužni smo jer smo saznali da su u Volnovasi ruski osvajači ubili igumana Platona (Morgunov) koji je bio i vojni kapelan”, navodi se na zvaničnoj stranici Pravoslavne crkve Ukrajine.

“Pomolimo se za dušu nevino ubijenog od strane ruskih okupatora, našeg brata sveštenika Rostislava Dudarenka. Ubilo ga je neprijateljsko oružje na kontrolnoj tački u okrugu Yasnogorodka Fastiv u Kijevskoj regiji. Vječna spomen i kraljevstvo nebesko ocu Rostislavu”, navodi se u obavijesti Pravoslavni crkve Ukrajine.

 

“Nažalost, Ukrajina i dalje gubi svoje sinove i kćeri. Okupatori ubijaju civile, pucaju u djecu i doktore. Ruski okupator ubio je kapelana Ukrajinske pravoslavne crkve Maksima Kozačina. Okupatori su pucali u našeg sveštenika dok je bio u automobilu na izlasku iz sela. Sveštenikovo tijelo nekoliko dana nije se moglo pokupiti sa mjesta ubistva, jer okupatori pucaju na svakoga ko im se nađe na vidiku. Međutim, hrabri Ukrajinci su ipak izvukli tijelo sveštenika i on je već bio pokopan”.

Ukrajinska crkva je objavila i fotografiju i podatke o nestalom svešteniku protojera Vasiliju Virozubu.”Posljednja poruka protojereja Vasilija Virozube stigla je jučer u 18 sati (28. februar)”.

Rusi uništavaju i pravoslavne crkve

“Goruća bol prodire u naša srca kada vidimo kako neprijatelj bjesni, ravnajući ukrajinske gradove i sela sa zemljom, uništavajući bespomoćne ljude, uništavajući ukrajinske svetinje. Nažalost, i hram sv. Nikole Čudotvorca, koji se nalazi u Volnovasíju, također je pretrpio razorna oštećenja”, navodi Ukrajinska crkva uz poruku optimizma.
“Ali, uvjereni smo da će neprijatelj biti poražen! Vjerujemo u pobjedu života nad smrću.Slava Ukrajini”!

Izvor Saff
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.