rat u ukrajni

Rusi ušli u zonu Černobila, u borbama ugrožen nuklearni otpad

509

U jutarnjim satima u Ukrajini je započela ruska invazija. Ukupno je Rusija danas izvršila već 203 napada na teritoriju Ukrajine. Rusi se nalaze nadomak Kijeva.

16.00: Novinar NBC Newsa Richard Engel na Twitteru je prenio da je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova poručio kako su ruske snage ušle u zatvorenu zonu Černobila te da su u borbama koje su uslijedile uništili postrojenje za odlaganje nuklearnog otpada.

15.30: Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valeriy Zalujniy saopštio je da su četiri balističke rakete ispaljene s područja Bjelorusije u njegovu zemlju. Zalujniy je u saopštenju na Facebooku objavio da su četiri balističke rakete ispaljene s područja Bjelorusije u pravcu jugozapada Ukrajine.

Ruske zračno-desantne trupe preuzele su kontrolu nad zračnom lukom Antonov, koja se nalazi u blizini Kijeva. Ruske padobrance je snimio CNN.

Nakon vojne intervencija Rusije na Ukrajinu civili su došli na ukrajinsko-poljski granični prelaz Medyka. Ukrajinski civili su krenuli i prema Mađarskoj. Putevi su zakrčeni. Na vidiku je humanitarna i izbjeglička katastrofa. Moguće je da milioni ukrajinski izbjeglica uskoro preplave Evropu.

Autor: Agencija Anadolija

15.00: Ukrajinska vojska tvrdi da je ruska granata pogodila bolnicu u Vuhledaru u Donjecku. Kažu da su četiri osobe ubijene, a njih 10 je ozlijeđeno, među kojima i šest liječnika. Ukupno je Rusija danas izvršila već 203 napada na teritoriju Ukrajine, javlja Guardian.

AFP-a se poziva na podatke koje su dobili od Ukrajinske granične policije (DPSU) te tvrde da su ruske snage ušle na sjever kijevske oblasti te se nalaze 30 kilometara od Kijeva.

Ukrajinske vlasti su pozvali sve koji mogu držati oružje da se uključe u odbranu zemlje.

14.25: Teško potvrditi neke od vojnih operacija koje se trenutno odvijaju u Ukrajini, ali jedna od onih koje su ukrajinski zvaničnici potvrdili jeste helikopterski napad u blizini Hostomela u Kijevskoj oblasti.

Na snimcima se vide helikopteri Mi-8 i Ka-52 koji su doletjeli iz Bjelorusije kako bi zauzeli aerodrom blizu Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Najmanje 20 letjelica je učestvovalo u napadu, koji je snimljen iz više različitih uglova od mještani sa lica mjesta.

Jedan od helikoptera je oborila ukrajinska protuzračna odbrana, a njegov pilot je navodno zarobljen.

Rob Lee, viši analitičar Instituta za istraživanje vanjske politike, rekao je da su ruske trupe vjerovatno pokušavale zauzeti aerodrom dok se spremaju zauzeti Kijev, glavni grad Ukrajine.

 

14.00: Bitka za Harkov je bitka za Ukrajinu.

13.45: U rijetkom činu javnog neslaganja s ratom, ruski list Novaja gazeta objavio je da će njegovo slijedeće izdanje izaći na ruskom i ukrajinskom jeziku.

Dmitrij Muratov, urednik lista, dobitnik Nobelove nagrade, rekao je da “zajedno sa tugom osjećamo i stid” zbog rata za koji je direktno okrivio Vladimira Putina.

“Šta je sljedeći korak?” rekao je on i dodao: „Nuklearni napad?

„Izdaćemo slijedeće izdanje Nove gazete na dva jezika jer nikada nećemo gledati Ukrajinu kao neprijatelja ili ukrajinski jezik kao jezik neprijatelja“, rekao je Muratov.

On je pozvao na proteste protiv rata.

“Samo antiratni pokret Rusa po mom mišljenju može spasiti život na ovoj planeti.”

12.50: Države koje graniče sa Ukrajinom pripremaju se za priliv velikog broja izbjeglica nakon što je jutros Rusija napala Ukrajinu. Mađarska je u tu svrhu na svoju istočnu granicu poslala vojsku, kako tvrde, da osigura granicu i da pruži pomoć izbjeglicama.

Za prihvat izbjeglica priprema se i Islamska zajednica Mađarske. Predsjednik Islamske zajednice Mađarske Zoltan Bolek na Facebooku je pozvao građane Mađarske da pomognu izbjeglicama u namirnicama i raznim potrepštinama, posebno tokom nadolazećeg mjeseca Ramazana.

„Trenutno uspostavljamo koordinacijski tim i počet ćemo prikupljati hranu. Ako možete, molimo vas da pomognete: donacijom hrane, deka, vreća za spavanje. Ako se osjećate dovoljno snažno, molimo vas da se prijavite za volonterski rad u okrugu Szabolcs-Szatmár-Bereg. Neka Allah blagoslovi sve one koji pomažu“, napisao je Bolek.

Izvor Stav
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.