Rusija dodala LGBT pokret na listu terorista i ekstremista

302

U potezu Rusije koji je izazvao međunarodnu zabrinutost, jer je dodala Međunarodni LGBT pokret na svoju listu terorista i ekstremista. Ova odluka je objavljena u bazi podataka Rosfinmonitoringa, ruske agencije zadužene za nadzor financijskih transakcija, koja sada ima pravo da zamrzne bankovne račune povezane s ovim pokretom.

Ovaj korak dolazi nakon što je Međunarodni LGBT pokret već ranije zabranjen na teritoriji Rusije, prema izvorima RIA Novosti. Proglašenje za terorističku organizaciju znatno pooštrava postojeće restrikcije i dovodi do daljnjeg ograničavanja prava i sloboda LGBT zajednice u zemlji.

Analitičari smatraju da ova odluka reflektuje kontinuirani trend represije i diskriminacije koji vlada u Rusiji prema LGBT osobama. Kritičari unutar zemlje i međunarodne zajednice izrazili su duboku zabrinutost zbog ove odluke, ističući da takvi potezi ne samo da krše osnovna ljudska prava, već i doprinose stigmatizaciji i marginalizaciji LGBT osoba.

Ostaje nejasno kako će ova odluka uticati na već ugroženi položaj LGBT zajednice u Rusiji, kao i na odnose Moskve sa međunarodnim partnerima koji zagovaraju zaštita prava i sloboda svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *