Ruska ambasada prijeti BiH ‘ukrajinskim scenarijem’

1377

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini u posljednjih je nakoliko istupa, između redova, zaprijetila našoj zemlji ‘ukrajinskim scenarijem’.

U ruskom stilu, izmišljaju se povodi, a za zadnji istup to je bila objava Ambasade SAD u Sarajevu u kojoj su citirani ruski dužnosnici koji prije agresije na Ukrajinu tvrde da napada neće biti i da Zapad širi lažnu propagandu kada na to upozorava.

Ruska ambasada je na svom službenom Facebook profilu odgovorila da nikakve invazije na Ukrajinu nema i optužila SAD da destabilizira BiH i priprema scenarij nalik ukrajinskom te je optužila Washington da pokušava “genetski uništiti Ruse”.

– Kao i obično, lažu sami Amerikanci. Jer nema invazije. Umjesto toga postoji specijalna vojna operacija radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, ponovili su na Facebooku poruku iz Putinovog propagandnog govora kojim je on opravdavao napad Rusije na Ukrajinu.

Rusko ambasada dalje indirektno sugerira i to da SAD zapravo priprema za BiH scenarij nalik ukrajinskom te da zapravo potkopava EU kao strateškog rivala.

“Upravo Washington je taj koji zapravo ometa dijalog unutar BiH, postavlja konstitutivne narode jedne protiv drugih i protivi se ukidanju anakronog vanjskog protektorata koji predstavlja Ured visokog predstavnika. U isto vrijeme on takvu Bosnu i Hercegovinu ‘pažljivo’ gura u Europsku uniju kako bi je, poput Kosova, iskoristio kao ‘fitilj’ protiv svog geopolitičkog protivnika odnosno EU. To je istina, iako u svjetlu trenutne imaginarne solidarnosti između Amerike i Europe ‘po ukrajinskom slučaju’ takva izjava može izgledati pretjerano. Ali doći će trenutak istine”, poruka je iz ruske ambasade.

Podsjetimo, nedavno je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ne libeći se sarkazma i uvreda, iznio niz optužbi na račun otpravnica poslova Ambasade SAD u BiH Deborah Mennuti koja je na blogu opisala stavove Washingtona prema ukrajinskoj krizi, uz ocjenu kako se način njenog rješavanja tiče stabilnosti cijele Europe pa tako i BiH.

Kalbuhov je nakon toga optužio Mennuti da je, pojašnjavajući stavove svoje zemlje, “iznijela megatone laži” o stanju u Ukrajini dodajući kako mu je bilo “odvratno to čitati”.

Osim toga, ambasada Rusije u BiH nedavno je prijetila i novinaru Dnevnog avaza zbog komentara o ukrajinskoj krizi.

Nije tajna da Rusija podržava otimanje nadležnosti BiH i secesiju RS-a.

(Vijesti.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.