Sabor IZ prijeti da će prekinuti odnose sa turskim Dijanetom

629

Nakon iscrpnog uvida u izvještaj o višegodišnjem miješanju rukovodstva i predstavnika Uprave za vjerske poslove Republike Turske – Dijaneta, Sabor Islamske zajednice u Srbiji na zasjedanju održanom 23.03.2019. godine u Novom Pazaru usvojio je

Z A K LJ U Č A K

Oštro osuđujemo destruktivno djelovanje čelnika i predstavnika Uprave za vjerske poslove Republike Turske – Dijaneta na području Islamske zajednice u Srbiji koje se ogleda u davanju podrške paravjerskoj tvorevini pod imenom „Islamska zajednice Srbije“ te izdvajanju značajnih finansijskih sredstava za mjesečno plaćanje grupe bivših službenika Islamske zajednice koji su se okrenuli protiv svoje zajednice.

Ovakvo djelovanje Dijaneta u suprotnosti je sa Ustavom i drugim općim aktima Islamske zajednice, temeljnim principima islama, interesima Islamske zajednice i muslimana, te ulogom i doprinosom sandžačkih Bošnjaka u odbrani turske države gdje su položeni životi desetina hiljada šehida iz Sandžaka.

Miješanje u unutarnje stvari Islamske zajednice na području druge države također je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima zemlje u kojoj živimo.

Tražimo od čelnika Dijaneta da prestanu sa ovakvim ponašanjem te da shvate i prihvate da je podrška jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Srbiji njihova vjerska i moralna obaveza.

Pozivamo predsjednika Republike Turske g-dina Redžepa Tajipa Erdoana da hitno zaustavi pomenute aktivnosti predstavnika Dijaneta koje idu u pravcu podrivanja njegovog autoriteta i ugleda kod muslimana Republike Srbije, kao i ugleda države Turske, te narušavanja vjekovnih bratskih odnosa između Bošnjaka i Turaka.

U suprotnom, bićemo primorani donijeti odluku o prekidanju odnosa sa Upravom za vjerske poslove Republike Turske – Dijanetom.
Izvor Mesihat IZuS