SAD potvrdile da su se kurdski teroristi povukli sa sjeveroistoka Sirije

789

Turska i SAD su ranije postigle dogovor u okviru kojeg su turske snage na 120 sati obustavile operaciju na sjeveroistoku Sirijeržavni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pompeo kasno sinoć je saopćio da su se teroristi YPG/PKK-a povukli sa sjeveroistoka Sirije u skladu sa dogovorom kojeg su Turska i SAD postigli 17. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Pompeo je u telefonskom razgovoru turskog kolegu Mevluta Cavusoglua obavijestio da su američki vojni zvaničnici potvrdili da su se teroristi YPG/PKK-a povukli sa područja na kojem su turske snage pokrenule operaciju “Izvor mira“.

Shodno tursko-američkom dogovoru, Turske oružane snage su na 120 sati obustavile operaciju kako bi se teroristi YPG/PKK-a povukli iz pojasa u kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu za povratak sirijskih izbjeglica.

Iz Ministarstva odbrane Turske saopćeno je da je turska strana ispunila svoje obaveze po dogovoru sa SAD-om, a da je američka strana sinoć Ankaru obavijestila da su se teroristi YPG/PKK-a povukli iz pograničnog pojasa na sjeveroistoku Sirije i da nema potrebe za novim vojnim operacijama u Siriji.

Uporedo s tim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer se u Sočiju sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije.

Na sastanku Erdogana i Putina i delegacija, koji je trajao više od šest sati, postignut je dogovor prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

Erdogan je nakon sastanka kazao da je s ruskim liderom potpisan historijski sporazum o borbi protiv terorizma, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije.

Putin je istakao da Rusija razumije korake koje je Turska u Siriji poduzela u vezi sa zaštitom nacionalne sigurnosti, dodajući da će sirijski Ustavni odbor imati prvi sastanak 29. i 30. oktobra u Ženevi.