SAD u strahu od Rusije odbile ponudu Poljske da pošalje avione Ukrajini

SAD u strahu od Rusije odbile ponudu Poljske da pošalje avione Ukrajini

886

Sjedinjene Američke Države odbile su ponudu Poljske da pošalje svoje borbene avione MiG-29 u Ukrajinu putem američke zračne baze u Njemačkoj, rekavši da je taj prijedlog dovedo do “ozbiljne zabrinutost” u cijelom NATO savezu.

Varšava je iznenada iznijela ovu ponudu, dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponavlja pozive Zapadu da pošalje borbene avione kako bi se poboljšala zračna odbrana Ukrajine.

Poljska je predložila da se ruski MiG-29 borbeni avioni dopreme u američki bazu Ramstein u Njemačkoj, a odatle da se rasporede ukrajinskim snagama.

Međutim, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da mogućnost da avioni lete iz američke i baze NATO-a u “zračni prostor u kojem se Rusija bori protiv Ukrajine” izazva ozbiljnu zabrinutost za cijeli vojni savez.

“Nastavit ćemo konsultirati se s Poljskom i našim drugim saveznicima o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne vjerujemo da je poljski prijedlog moguć. Jednostavno ne vidimo razlog za to”, kazao je on.
Njemačka neće slati avione

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da ova zemlja sigurno neće slati ratne avione Ukrajini, nakon što je SAD odbio ponudu Poljske.

“Osigurali smo sve vrste odbrambenog materijala i poslali oružje o kojem smo vam govorili, ali je također tačno da moramo veoma pažljivo razmotriti šta konkretno radimo, a definitivno ratni avioni nisu dio toga”, poručio je on na konferenciji za novinare s kanadskim premijerom Justinom Treudoem, prenosi Reuters.

Na pitanje da li se Njemačka kategorički protivi zabrani uvoza ruskih energenata, Scholz je rekao da njegova zemlja već nekoliko mjeseci radi na smanjenju svoje zavisnosti od uvoza fosilnih goriva.

“Postoje mnoga tehnička pitanja koja treba riješiti”, kazao je njemački kancelar.
Izvor: Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *