Saharski pjesak prekriće nebo – Vazduh će biti zamućen, nebo će imati neobičnu boju

1206

Evropa je postala neočekivana destinacija za saharski pjesak, prirodnog fenomena koji je stigao iz Afrike noseći sa sobom oko 180.000 tona pjeska. Ovaj neobičan događaj, kako izveštava Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, donosi jak i topao vetar koji ne samo što utiče na vremenske uslove već i na javno zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju na negativan uticaj peska na zdravlje, posebno na respiratorne organe, zbog čega preporučuju ograničavanje boravka napolju i izbegavanje fizičke aktivnosti dok traje ovaj fenomen.

Meteorolozi najavljuju promenljivo vreme sa mogućim pljuskovima, što bi moglo da prouzrokuje tzv. “prljavu kišu” usled pada peska iz atmosfere na tlo. Ova situacija nije samo klimatski izazov, već i prilika za dalje istraživanje uticaja saharskog peska na klimu, zdravlje, i okolinu u Evropi.

Saharski pesak, fenomen koji nije stran Balkanskom poluostrvu, ovog proleća dostigao je nove obime, prema podacima koji pokazuju da se količine peska kretale sve do Švajcarske. Očekuje se da će ovaj fenomen biti prisutan tokom cijelog aprila i maja, uz pozive na dodatnu opreznost i prilagođavanje aktivnosti trenutnim uslovima.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *