Sanacija štete nakon nevremena: Dežurne ekipe na kritičnim lokacijama u Novom Pazaru

475

Nakon obilnih padavina u večernjim satima u Novom Pazaru izlila se rijeka Trnavica i ugrozila kuće na svojoj desnoj obali. Dežurne ekipe i mehanizacija Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta su na terenu i saniraju štetu na najkritičnijim lokacijama.

U krugu Toplane su trenutno ekipe JKP “Gradska čistoća”, angažovane na punjenju vreća s pijeskom koje će biti postavljene na obalama rijeka koje mogu dodatno ugroziti domaćinstva.

Usled obilnih kiša praćenih gradom, Gradski štab za vanredne situacije Novog Pazara donio je odluku o proglašenju vanredne situacije. Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, izjavio je da su povećani vodostaji rijeka Jošanice, Trnavice i Raške, a na nekoliko mjesta voda se izlila.

“Naročito je kritično kod Trnavice, a prekinuto je mnogo seoskih puteva prema dojavama mještana,” rekao je Biševac za Tanjug.

Biševac je dodao da su angažovane sve mašine, javna komunalna preduzeća i privredni subjekti na terenu kako bi se sanirala šteta i situacija vratila u normalno stanje. Dežurne ekipe Štaba za vanredne situacije prate situaciju i kretanje vodostaja rijeka na teritoriji grada.

Načelnik Odjeljenja za vanredne situacije, Ismail Dupljak, izjavio je za Tanjug da je vatrogasno-spasilačka jedinica intervenirala 20-30 puta na pozive građana.

“Situacija je bila teška i neizvjesna, ali sada je stala kiša i ulice su prohodne. Veliku količinu vode nije mogla primiti kanalizaciona mreža, što je dovelo do izlivanja vode,” naveo je Dupljak.

Dodao je da će večeras biti organizirana dežurstva, a subjekti od posebnog značaja rasporedit će se sa svojim građevinskim mašinama duž riječnih obala, prateći situaciju i intervenirajući po potrebi.

“Cijelu teritoriju grada zahvatilo je nevrijeme, ali uradili smo sve što je trebalo kako bi spriječili ugrožavanje života,” rekao je Dupljak.

Na nekoliko lokacija, vatrogasci su izvukli građane iz opasnih situacija, poput mjesta Jerka, gdje je sada sve pod kontrolom.

Poštovani građani, ukoliko imate štetu na domaćinstvima, pokretnoj i nepokretnoj imovini ili putnoj infrastrukturi, molimo vas da prijavite na broj 1985. Pogledajte video snimke dronom rijeke Trnavice ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *