SANDŽAČKI HEROJI ODGOVORILI NA PROVOKACIJE: Bošnjaci Berana hrabro reagovali na šovinističke ispade

2032

Berane, Sandžak- Bošnjaci u Beranama su se suočili sa novom provokacijom koja je uslijedila nakon serije incidenata tokom obilježavanja Srpske nove godine širom zemlje. Putokaz koji vodi do jedne od gradskih džamija, smješten u centru grada, oskrnavljen je sprejom, a na njemu su ispisana četiri slova “C”.

Ovaj čin je naišao na osudu od strane Sabine Muratović, predsjednice Foruma žena Bošnjačke stranke. Muratović je istakla da je precrtavanje putokaza simbol ataka na multietnički sklad u Beranama i Crnoj Gori. Ona je izrazila zabrinutost zbog rastućih tenzija i pozvala nadležne organe da hitno sprovedu istragu i kazne odgovorne za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U toku noći, dva mladića islamske vjere, Merko Nada Agović i Buci Balkan Sahiti iz Berana, preuzeli su inicijativu i uklonili sramno precrtavanje sa putokaza. Njihov čin je bio odgovor na izostanak reakcije nadležnih i simbolizuje težnju za očuvanjem međuvjerskog sklada u gradu. Iako su se mogli sukobiti sa šovinistima koji su ispisali sramni grafit, ova dvojica hrabrih momaka nisu prezala ni od takvog čina da bi odbranili svoj identitet i tako sačuvali ponos Bošnjaka u Beranama.

Dodatni skandal je uslijedio kada je direktor JKP Berane pogrešno izjavio da su njegovi radnici uklonili grafit. Međutim, Agović je javno demantovao ovu tvrdnju, ističući ulogu sebe i Sahitija u uklanjanju vandalskog čina.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *