banka

Sandžak: Blagajnik banke osumnjičen da je zloupotrijebio štednju umrle osobe

2620

Plav – U nedavnoj policijskoj istrazi, blagajnik jedne banke u Plavu, inicijala D.R., osumnjičen je za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju nakon što je navodno zloupotrijebio štednju umrle osobe, saopćeno je iz Odjeljenja bezbjednosti Plav.

Policijski službenici su, postupajući po operativnom saznanju, podnijeli krivičnu prijavu protiv tridesetogodišnjeg D.R. Istraga je pokrenuta nakon što su zakonski nasljednici umrle osobe tokom ostavinskog postupka u Osnovnom sudu u Plavu, u novembru 2023. godine, prijavili nedostatak 9.700 eura sa računa preminule.

Prema policijskom izvještaju, D.R. je zloupotrijebio svoj položaj glavnog blagajnika u banci izdavanjem štedne knjižice na ime preminule, realizacijom gotovinske uplate od 5.700 eura, te naknadnim isplatama u šest navrata koje su saldo partije sveli na simboličnih 0,06 eura.

Policijska istraga, uz suradnju sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Plavu, uključivala je prikupljanje dokumentacije od zakonskih nasljednika i same banke. Ustanovljeno je da je D.R. potpisivao naloge za isplatu s različitim potpisima, čime je potvrđena sumnja u zloupotrebu.

Nakon otkrića, banka je zakonskim nasljednicima isplatila cjelokupan iznos, a protiv D.R. je podnijeta krivična prijava. Ovaj slučaj otvara pitanja o sigurnosti i integritetu bankovnog sistema, te podiže svijest o važnosti zaštite prava građana.

Slučaj je još uvijek pod istragom, a očekuje se daljnji razvoj događaja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *