Sandžak: DESET BIVŠIH ŠKOLSKIH DRUGOVA PROSLAVILO 65 GODINA MATURE

Sandžak: DESET BIVŠIH ŠKOLSKIH DRUGOVA PROSLAVILO 65 GODINA MATURE

1750

Nakon što su položili cvijeće i poklonili se bisti Miolja Dobrašinovića, čije ime nosi bjelopoljska Gimnazija, generacija 1958/59 godine Više realne gimnazije, čiji je nastavljač danas Gimnazija „Miloje Dobrašinović“, proslavila je juče 65 godina od mature.

Održali su čas u jednoj od učionica, gdje ih je dočekala i poželjela svaku sreću sadašnja direktorica Jasminka Međedović. Kako je u ime generacije kazao Milorad Rmandić, bilo je šest odjeljenja sa 180 đaka, od kojih su danas živi njih 104.

“Imali smo sa puno strožijim kriterijumima, nego što je u poslednje vrijeme slučaj, dvanaest odličnih đaka, 30 je bilo vrlodobrih, 40 dobrih, a na popravni je ostalo njih 55. Maturiralo je 147 učenika,” kazao je Rmandić, dodajući da ih je tokom četiri godine učilo 82 profesora, od kojih koliko znaju nijedan više nije živ.

“Poslednji je preminuo naš profesor Božo Šćeklić i zato smo juče minutom ćutanja odali poštu i preminulim đacima i profesorima,” naglasio je Rmandić.

Svetozar Cvele Veličković je kazao da je riječ o odličnoj generaciji, da se čuo pravi vremeplov uspomena i da su juče, nakon časa održanog u gimnazijskim klupama, posjetili vječnu kuću školskog druga Vujadina Rudića, koji je prošle godine preminuo i koji je autor monografije ove generacije gimnazijalaca.

Jedan od bivših maturanata Brano Bulatović je kazao:

“Kada se rijeke uzmute i bujice počnu da nose i donose svašta, jedinu pregršt čiste vode možeš naći na izvoru.”

“Na jednom takvom izvoru evo me danas ispijam vrela života. Proslavljamo 65 godina mature. Učionica i mnogo praznih klupa. Drugari otišli Bogu,” kazao je Bulatović.

Pored Rmandića, Veličkovića i Bulatovića, među slavljenicima su bili i Vešo Pavićević, Dudi Rakočević, Zeko Bulatović, Tole Luković, Jagoš Bošković, Sveto Vuksanović i Tole Vučinić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *