Sandžak: Elzana tuži državu zbog zagađenog vazduha – “Ovo je nepodnošljivo, ako ne uspijem na domaćim sudovima idem u Strazbur”

571

Zagađenje vazduha u Pljevljima: Borba jedne građanke za zdravu životnu sredinu

Pljevlja, Crna Gora – Elzana Hrković, stanovnica Pljevalja, odlučila je preduzeti radikalne korake kako bi se suočila s problemom koji muči njen rodni grad već decenijama – ekstremnim zagađenjem vazduha. U tužbi podnesenoj protiv države Crne Gore, Elzana tvrdi da je njeno pravo na zdravu životnu sredinu grubo narušeno. Pljevlja, rudarski grad smješten u sjeverozapadnom dijelu Crne Gore, dugo se suočava s ozbiljnim ekološkim izazovima.

Elzanin advokat, Danilo Vujanović, za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je da je interes za ovakve tužbe u porastu među građanima Pljevalja. Ekolog Milorad Mitrović apeluje na Ministarstvo prosvjete da odgodi početak drugog polugodišta u Pljevljima, naglašavajući potrebu za zaštitom zdravlja učenika od visoke koncentracije štetnih PM čestica u vazduhu.

Elzana, opisujući svoje iskustvo, kaže: “Ponekad imam osjećaj kao da sam u nekoj masovnoj grobnici, svi se gušimo a niko ništa ne preduzima.” Prema podacima sa sajta WAQI, Pljevlja su u decembru 2023. bila među najzagađenijim gradovima na svijetu. Lokalne industrije, termoelektrane, rudnik uglja, ložišta i saobraćaj identifikovani su kao glavni izvori zagađenja.

Elzana ističe da je, unatoč dugogodišnjim obećanjima različitih vlasti, malo toga učinjeno da se problem riješi. Ona traži odštetu od 1.500 eura, ali naglašava da je njena tužba simbolična i usmjerena na skretanje pažnje na problem zagađenja.

Ako ne uspije u domaćim sudovima, Elzana je odlučna da svoju borbu prenese na Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. To ne bi bio prvi put da se takvi slučajevi zagađenja vazduha razmatraju na ovom sudu, kao što pokazuje slučaj “Pavlov i drugi protiv Rusije” iz 2009. godine.

Crna Gora, koja se od 1991. godine u svom Ustavu deklariše kao ekološka država, suočava se s izazovom da ispuni ova obećanja u praksi. Situacija u Pljevljima testira ovu deklaraciju, dok stanovnici poput Elzane Hrković vode svoje bitke, kako na pravnim, tako i na ličnim frontovima, boreći se za osnovno pravo na čist vazduh.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *