Sandžak: Medvjed napao i uništio voćnjak – Poljoprivrednik Mujo Karahodžić pretrpio ogromne gubitke

685

PRIJEPOLJE – Neočekivana nesreća zadesila je poljoprivrednika Muju Karahodžića iz Hisardžika, sela u blizini Prijepolja. Medvjed, ili možda čak i više njih, ušao je u voćnjak i potpuno uništio zrelu šljivu, ostavljajući voćnjak u haosu i nanoseći ozbiljne gubitke.

Incident se dogodio tokom noćnih sati. Voćnjak s oko 200 stabala, koji je bio pun zrelih šljiva, nalazio se na samo stotinjak metara od kuće porodice Karahodžić. Uprkos blizini kuće, Mujo i njegova porodica nisu čuli ništa dok je medvjed uživao u voću.

“Voćnjak je pretrpio značajne gubitke. Stabla su polomljena, ovo je prava katastrofa za nas. Prošle godine smo s ovog mjesta ubrali više od 2,5 tona šljiva,” rekao je Karahodžić za RINU.

Ova situacija stavlja u fokus problem suživota divljih životinja i lokalnog stanovništva. Iako su medvjedi zaštićena vrsta u Srbiji, ovakvi incidenti nas podsjećaju na potrebu za razvijanjem odgovarajućih mjera zaštite.

Karahodžić je potvrdio da je prijavio incident lokalnoj upravi i nada se njihovoj pomoći. Međutim, dok se čeka odgovor, ovaj incident budi svijest o potrebi za daljnjim istraživanjima kako bi se postigla ravnoteža između zaštite divljih životinja i interesa lokalnih stanovnika.

Treba napomenuti da je ovogodišnji urod voća u prijepoljskom kraju već oskudan zbog loših vremenskih uvjeta tokom proljeća. S obzirom na to, gubitak kao što je ovaj još više pogađa lokalne poljoprivrednike.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *