Sandžak: POSJETA DRŽAVNOG SEKRETARA POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU HASKOVIĆ

297

Državni sekretar mr Nebojša Veličković posjetio je poljoprivredno gazdinstvo Hasković u Bistrici, koje važi za jedno od uspješnijih.
Porodica Saluna Haskovića od davnina se bavi poljoprivredom i posjeduje farmu krava i ovaca. Za potrebe stočarske proizvodnje Haskovići obrađuju više hektara zemljišta gdje gaje žitarice, lucerku, različite travne smješe koje služe kao hrana za brojni stočni fond. Farma broji preko 55 muznih visokomliječnih krava, više od 300 ovaca, 170 jagnjadi i manji broj koza. Gazdinstvo Haskovića najvećim dijelom proizvodi sir a manji dio plasira kao mlijeko.

Veličković je u razgovoru sa članovima porodice Hasković koji svi rade na farmi, iskazao poštovanje i istakao koliko je poljoprivreda zahtjevna oblast, gdje se ne rijetko radi i po 20 ak časova dnevno. Zato mi u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede cijenimo one koji kroz poljoprivredu stvaraju dohodak za sebe i svoju porodicu.

Veličković je pozvao Haskoviće da apliciraju kako za sredstva Agrobudžeta tako i da učestvuju na buduće IPARD pozive za investicije.