Sandžak: Prijetio sutkinji da će joj baciti bombu kad izađe iz zatvora

808

U incidentu koji je uzdrmao pravosudni sistem Crne Gore, jedan optuženik je otvoreno zaprijetio sudiji Osnovnog suda u Beranama, Dubravki Popović. Ovaj događaj, prema izjavama Udruženja sudija, odvio se nakon što je optuženi napustio sudnicu, gdje je, u prisustvu policijskih službenika, izrekao prijetnje bacanjem bombe na sutkinju po izlasku iz zatvora.

“Udruženje upoznaje javnost da je nakon izlaska iz sudnice, u prisustvu ovlašćenih policijskih službenika, okrivljeni u postupku koji se vodi pred tim sudom izjavio da će baciti bombu jednoj sutkinji Osnovnog suda u Beranama, kada izađe iz zatvora.

Ovakvom izjavom ozbiljno je ugrožena bezbjednost i integritet te sutkinje, što nipošto ne smije proći neopaženo i nekažnjeno. Pored toga što se bezbjednosti sudija ne posvećuje dovoljna pažnja, čestim neprimjerenim izjavama se stvara ambijent na javnoj sceni da sudovi neće pružiti adekvatnu zaštitu usljed neznanja ili korupcije, što izaziva revolt i može dovesti do nesagledivih posljedica za sudiju, za građanina, a samim tim i za društvo”, poručili su oni.

Udruženje sudija je ovom prilikom izrazilo duboku zabrinutost za sigurnost i integritet sutkinje Popović, naglašavajući da ovakve prijetnje predstavljaju ozbiljan atak na pravosudni sistem i ne mogu ostati bez odgovarajuće reakcije. Istakli su da se sigurnosti sudija ne posvećuje dovoljno pažnje, a česte neprimjerene izjave dovode do stvaranja negativnog narativa u javnosti o radu sudova i sudija. To ne samo da potkopava autoritet pravosudnog sistema, već i stvara opasnu atmosferu u kojoj pojedinci mogu smatrati da je prijetnja sudijama prihvatljiv odgovor na pravosudne postupke.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *