Sandžak: VANREDNA situacija zbog požara! Jedna osoba završila u bolnici! (VIDEO)

Sandžak: VANREDNA situacija zbog požara! Jedna osoba završila u bolnici! (VIDEO)

574

Zbog višednevnog požara na nesanitarnoj deponiji Stanjevine, a na prijedlog Štaba za vanredne situacije, predsjednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović proglasio je danas vanrednu situaciju na dijelu teritorije opštine, koja gravitira na području ugroženom posljedicama požara.

Komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Vujadin Kovačević kaže da vatrogasci konstantno gase požar i da su do sada utrošili više od 350 kubnih metara vode, ali da vatra i dalje gori, pa je bilo neophodno proglasiti vanrednu situaciju kako bi se brže prevazišla nastala situacija.

Da bi se požar uspješno ugasio neophodno je da se deponija prespe tamponom zemlje, kako bi se spriječio dotok kiseonika i vatra ugasila.

Teško je precizirati kada će biti ugašen, kazao je Kovačević za prijepoljski portal “PP Media”.

Žitelji Prijepolja već drugi dan guše se u žestokom dimu koji vetar donosi sa deponije Stanjevine.

Gust dim pokrio je gotovo cijelu Limsku dolinu.

Najkritičnija situacija je u Zalugu, naselju koje od deponije dijeli samo rijeka Lim.

Građani su ogorčeni zbog požara i kažu da je to odraz stanja u kojem se Prijepolje nalazi u posljednjih nekoliko godina.

“Ovo je katastrofa, živim u Njemačkoj, došao sam na odmor sa familijom, međutim djeca su non-stop u kući, ne smiju da izađu vani jer je dim po cikelom naselju. Sigurno je i opasan, možda i kancerogen. Zbog toga ću prekinuti odmor i vraćam se u Njemačku prije nego što sam planirao”, kaže Ferid Ćorić koji više od jedne decenije živi u Njemačkoj i svake godine odmor provodi u rodnom gradu.

Kako se nezvanično saznaje, jedna osoba je u noći između utorka i srijede zbog gušenja dimom i glavobolje primljena u prijepoljsku bolnicu. Nesanitarna deponija smeća Stanjevine smještena je na samom ulasku u Prijepolje, neposrednu uz magistralni put koji vodi ka Crnoj Gori.

Izvor: Sandžak danas/Blic.rs