Sandžak: Zulfo se žalio Vučiću zbog bespravne gradnje, ali ni to ne pomaže

4063

Zulfo Malagić je još jedan od mještana Prijepolja koji ima problem sa nelegalnom gradnjom. Svim institucijama se žalio na gradnju svog prvog komšije čiji se objekat nadvio nad njegovu kuću ali nigdje nije naišao na razumjevanje. Zabrinut je bezbjednost svoje porodice, za budućnost svog sina, koji je osoba sa invaliditetom.

Zulfo kaže da je Prijepolje mjesto u kome može da gradi svako ko ima novac, i to bez ičega, dozvole ili bilo kakvog papira koji mu potvrđuje legalnost.

„Na svakom dijelu Prijepolja je tako. Ja živim na 150 metara od zgrade opštine, a prvi komšija, koji je imao kuću kao što je moja, bez ijednog papira i dozvole je sagradio obekat koji ugroževa moje domaćinstvo. Sada je tu ogroman objekat, napravili su apartmane, pet metara vazdušno su ušli u moj posed. Sa njegovog krova kiša i sneg padaju na moj, ali nikog to ne interesuje“, kaže za Nova.rs Prijepoljac Zulfo Malagić.

Malagić kaže da već pola godine pokušava da pomoć i zaštitu dobije od nadlježnih. Sve što je dobio su prazna obećanja, bez ijednog konkretnog postupka.

„Žalio sam se opštinskom vijeću, javnom tužiocu, inspekciji ovde i u Kraljevu kao i predsjedniku Vučiću. On mi je odgovorio da je on predsjednik države, da vodi državu i da je naložio opštini da ona to riješi. Od tada je prošlo pola godine, idem svaki dan u opštinu, oni se ne izjašnjavaju. Iz Kraljeva su odgovorili da je gradnja mimo zakona i da opština to mora da riješi. Obraćao sam se građevinskom inspektoru, sve što mi je rekao je da je podnijeta prekršajna prijava, to je sve što je uradio. Načelnik Opštinske uprave stalno ponavlja da ću dobiti odgovor al od odgovora ni traga ni glasa, svi ćute i aminuju kršenju zakona“, priča Malagić.

Gradnja je završena pre oko tri mjeseca, Zulfo se žalio dok je bila u toku, ali bezuspješno. Ponašanje lokalnih nosica vlasti ga je dodatno ponizilo.

„Kada se objekat završavao, opštinski vijećnici su dolazili „na rogove“, donosili su piće, da čestitaju i podržavali radove koji niti su po zakonu niti imaju bilo kakvu dozvolu. Situacija je takva da kada padne ledenica sa njihovog krova, moze da probije moj krov i ubije mene ili nekog od mojih ukućana. Moje dijete je sa invaliditetom, kako će on sutra ovdje da živi, to nikog ne zanima“, ogorčen je Malagić.

Prema svim nezvaničnim saznanjima naše redakcije, pored kazivanja Mujagića, izgrađeni objekat pokraj njegove kuće je nelegalan. Potvrdu tih tvrdnji zatražili smo i od nadležnih u Opštinskoj upravi Prijepolje.

 Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Jedini da sa Novom.rs htio na ovu temu da razgovara bio je predsjednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić. Kaže da, koliko je on obavješten, taj objekat nema građevinsku dozvolu.

“Koliko ja znam, radi se o tome da taj objekat niti ima dozvolu niti bilo šta. Inspektorima je bilo najlakše da napišu riješenje o rušenju i uklanjanju objekta ali se izvođač ogluši o to i nastavi da radi šta on hoće. Mi bi sada trebali da idemo na izvršenje, da angažujemo neku firmu za rušenje, uvlačimo se u problem bez veze. U prethodnom periodu je to bilo očekivano ponašanje, mislilo se da će se odustati od te gradnje ali nije. Sada to riješenje klima negde u vazduhu jer nema ko da ga izvrši i onda objekat i dalje tu stoji. Ja sam rekao načelniku Opštinske uprave da zvanično odgovori na vaša pitanja”, kazao je za Nova.rs Babić.

Iako je načelnik Opštinske uprave Prijepolje Miodrag Ćubić, u usmenom razgovoru negirao istinitost Babićevih tvrdnji da objekat nema građevinsku dozvolu, zvaničan odgovor građevinskog inspektora govori drugačije.

“Postupajući inspektor je prilikom inspekcijskog nadzora kod investitora Halilović Asima, pokrenuo postupak zbog radova na nadogradnji i nadgradnji postojećeg stambenog objekta u ulici Hasana Jusufovića na katastarskoj parceli broj 1231/3 KO Prijepolje, započetih bez građevinske dozvole od nadležnog opštinskog organa. Donijeto je Riješenje o rušenju br.356-2406/18. Reijšenje o izvršenju br.356-2406/18, doneto 31.avgusta 2020.godine”, izjavila je građevinska inspektorka Opštinske uprave Prijepolje Boca Gojak.

Bez obzira na riješenja o rušenju i izvršenju, postupanje po njima je izostalo, objekat i dalje visi nad kućom i glavom Zulfa Malagića.

 Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

(Nova.rs)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.