SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Poništena odluka Poreske uprave Novi Pazar protiv “Svetionika” u pružanju pomoći djeci bez roditelja

3392

NOVI PAZAR – Udruženje “Svetionik”, koje već 17 godina pruža podršku kroz razne edukativne i humanitarne projekte u Sandžaku, izdaje ovo saopštenje kao odgovor na nedavne pritiske od strane Poreske Uprave Novi Pazar. Ove pritiske smatraju ozbiljnom prijetnjom ne samo za podršku djeci bez roditelja, već i za druge organizacije koje se bave sličnim humanitarnim radom.

Detaljna istraga i nepravilnosti

Poreska Uprava Novi Pazar nedavno je pokrenula detaljnu istragu rada “Svetionika”, koja nije utvrdila nikakve nepravilnosti u radu Udruženja. Međutim, Uprava je donijela odluku da stipendije i pomoć djeci, uglavnom osnovcima i srednjoškolcima bez roditelja, tretira kao platu njihovim starateljima. To je dovelo do retroaktivnog oporezivanja isplaćenih iznosa i prisilnog skidanja 30,000 eura sa računa Udruženja.

Reakcija na odluku
“Svetionik” je odmah pokrenuo žalbeni postupak protiv ove odluke, smatrajući je ne samo nepravednom, već i tendencioznom i neosnovanom. Udruženje se obratilo Kabinetu predsjednika Republike Srbije, Zaštitniku građana, Ministarstvu finansija i drugostepenom organu Poreske uprave u Kragujevcu. Žalbeni proces je rezultirao preispitivanjem i odbacivanjem prvobitne odluke od strane drugostepenog organa, uz nalog za ponovno razmatranje slučaja na pravičan i transparentan način.

Zahvalnost i Perspektiva
Udruženje izražava zahvalnost svim uključenim institucijama za njihovu podršku i profesionalizam. Naglašavaju da proces još nije završen i obećavaju da će nastaviti s oprezom pratiti cijeli postupak, informišući javnost o svim novim razvojima, s nadom u pravedan ishod.

Zabrinutost za Budućnost
“Svetionik” izražava zabrinutost da je ova situacija tek početak poteškoća za nezavisne i apolitične organizacije u Sandžaku, koje se bore za prava djece bez roditelja. Takođe, upozoravaju na potencijalne buduće akcije Poreske Uprave Novi Pazar protiv sličnih udruženja.

Poziv na Podršku
Udruženje poziva cijelu zajednicu na podršku, naglašavajući da ova situacija nije samo napad na jednu organizaciju, već predstavlja ozbiljnu prijetnju za sve koji brinu o djeci bez roditelja. “Svetionik” se obavezuje da će, zajedno s partnerima, nastaviti borbu za prava ovih djece, naglašavajući važnost solidarnosti i zajedništva.

View this post on Instagram

A post shared by Udruženje Svetionik (@nvosvetionik)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *