SARADNJA BNV-a I OPŠTINE PRIBOJ BIĆE INTEVIZIRNA

574

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i potpredsjednik Vijeća prof. dr. Sait Kačapor sastali su se u utorak sa predsjednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem i njegovim saradnicima. Bošnjačkog nacionalnog vijeća u cilju jačanja međusobne saradnje sa opštinom Priboj na sastanku se razgovaralo o potpisivanju protokola.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžo tražio je da se u Priboju uvede bosanski jezik i pismo u službenu upotrebu, takođe je pomenuto i pitanje obrazovanja na bosanskom jeziku koje se u tekućoj školskoj godini odvija izučavanjem izbornog predmeta bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u gradskoj OŠ. „Vuk Karadžić“. Ista nastava organizovana je i za učenike iz ostalih škola u toj opštini.

Sastanak delegacije BNV-a sa čelnim ljudima Priboja

Obnova i konzervaciji nekropola stećaka u Priboju u Pobrežju, Kasidolu i Poblaću koje je Bošnjačko nacionalno vijeće proglasilo za kulturno dobro od posebnog značaja, je bilo jedna od tema. Kako su u razgovoru naglasili, zajednički rad je neophodan i za obnovu rezidencijalnog porodičnog objekta Hasanagića u saradnji sa Zavičajnim muzejom Priboja koji je Vijeće takođe proglasilo za instituciju od posebnog značaja.

Delegacija Vijeća je u razgovoru istekla važnost medija u Priboju te predložila osnaživanje sadržaja televizije Priboj programima koji će govoriti o kulturi i informisanju Bošnjaka u Srbiji.

Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio je delegaciji BNV na posjeti i izjavio da će prilikom prvog rebalansa budžeta opština Priboj finansijski podržati aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

PP Media