Savjet Evrope: Stiglo mnogo optužbi na račun srpske policije za torturu

1582

Komitet Savjeta Evrope za prevenciju mučenja i nehumanog postupanja i kažnjavanja je objavio izveštaj o posjeti Srbiji od 9. do 19. marta 2021. godine, kao i o reakciji vlasti.

Kako se navodi na sajtu Saveta Evrope, oni su primili značajan broj, kako kažu, kredibilnih optužbi za torturu i druge forme lošeg ophođenja prema uhapšenima od strane policije. U tim optužbama se pominju šamari, udarci, šutiranje, udaranje pendrekom, kao i primjena elektrošokova i stavljanje uhapšenih u neprijatan položaj tokom policijskih saslušanja.

Dodaje se da su navodi potkrepljeni dokumentacijom iz policijskih stanica, kao i izvještajima o povredama koje su sastavili službenici zatvorske ambulante u trenutku prijema osumnjičenih u zatvor.Srpskim vlastima je preporučeno uvođenje odlučnijih mjera za iskorenjivanje policijskog zlostavljanja, poput uvođenja istražnog postupka ispitivanja osumnjičenih za krivična djela i obavezno audio i video snimanje policijskih saslušanja.

“Na osnovu analize brojnih istražnih spisa, utvrđeno je da istrage tužilaštva i nadzornog mehanizma policije, a u vezi sa navodima o zlostavljanju, nisu bile u skladu sa kriterijuma djelotvornosti koji su, između ostalog, navedeni u obaveznom uputstvu koje je donio Republički javni tužilac 2018. godine. Takve istrage moraju biti temeljnije, sveobuhvatnije i ekspeditivnije”, navodi se u izvještaju.Što se tiče zatvora, u izvještaju se pozdravljaju mjere koje su preduzele srpske vlasti da smanje prenatrpanost zatvora i unaprijede zatvorsku infrastrukturu. Ipak, dodaju, u pojedinim dijelovima Okružnog zatvora u Beogradu i zatvora u Požarevcu je i dalje prisutna prenatrpanost, kao i loši uslovi pritvora, poput skučenih, dotrajalih i nehigijenskih ćelija i sanitarnih čvorova.

Takođe, komitet Savjeta Evrope je primio optužbe za prekomjernu upotrebu sile prema zatvorenicima od strane stražara u Pančevu i Požarevcu i tim povodim preporučio preduzimanje radnji koje bi osigurale da se svi zatvorski službenici striktno pridržavali odredbi Pravilnika o mjerama očuvanja reda i bezbjednosti u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Komitet je još utvrdio da su u zatvorima i dalje prisutni nasilje i zastrašivanje među zatvorenicima i pozvao srpske vlasti da uspostave efikasnu nacionalnu strategiju za riješavanje ovog problema

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.