Savremena led rasvjeta braće Harisa i Rejhana iz Sandžaka OBASJAVA PRESTONICE SVIJETA

854

Iako njihova firma postoji tek tri godine, preduzimljiva braća su se sa firmom Global Industrial Solutions, čiji proizvodi nastaju u iznajmljenom pogonu bivše fabrike “Lenka”, izborili za status jednog od vodećih dizajnera, programera i proizvođača rasvjetnih i sistemskih rješenja za javni prevoz u svijetu.

Turisti koji posjete Rio de Ženeiro i žele da obiđu sveto brdo Korkovado, do spektakularne statue Isusa Hrista, visoke 38 metara, stići će jednim od tri turistička voza opremljena LED rasvjetom koju je proizvela u Bijelom Polju firma Global Industrial Solutions.

Njeni osnivači Haris i Rejhan Dašo Kos kažu da su najviše ponosni na taj projekat, ali da sa jednakom strašću i ozbiljnošću pristupaju svakom poslu u Švajcarskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj.

Direktor, Rejhan – Dašo Kos, navodi primjer opremanja voza u Švajcarskoj koji dovodi putnike na vrh brda Jungfraujoch, gdje se nalazi najvisočija željeznička stanica u Evropi.

“Dobili smo i posao za tursku željeznicu “Tüvasas”. Projekat je ogroman, obuhvata 20 vozova, svaki po šest vagona. Prva isporuka iz Bijelog Polja planirana je za april 2020. godine. Od početka proizvodnje u Crnoj Gori radimo rasvjetu za norvešku željeznicu. Projekat će trajati još 2,5 do 3 godine, isporučujemo mjesečno rasvjetu za jedan voz. Projekat BLS (Švajcarska) počećemo da realizujemo ovog mjeseca, poslovođa Adis Mahmutović bio je tokom decembra u Švajcarskoj na obuci”, rekao je Kos.

Iako postoje tek tri godine, preduzimljivi Bjelopoljci bez lažne skromnosti navode da su se proizvodima, koji nastaju u iznajmljenom pogonu bivše fabrike “Lenka”, izborili za status jednog od vodećih dizajnera, programera i proizvođača rasvjetnih i sistemskih rješenja za javni prevoz u svijetu. Pitali smo ih kako im je to uspjelo.

“Mi smo mladi tim koji razmišlja globalno. Fleksibilnost nam je najviše pomogla. Danas smo u Crnoj Gori, sjutra na drugoj strani svijeta ako treba. Poslovni partneri ističu kako najviše poštuju upravo tu našu osobinu. Naravno da je i bitna pouzdanost i iskrenost. Kod nas ne postoji nemoguće, živimo moto „dogovor je dogovor“ i uvijek damo sve da se svaki dogovor ispoštuje do kraja, jer je obraz prije svega. Posao je složen, isporuka mora da bude besprekorna, jer poslije nas nema ko da popravlja, ukoliko nešto nije urađeno kako treba”, kaže on.

Global Industrial Solutions nudi rasvjetu i sistemska rješenja u interijeru, vozačke, tj. pilotske kabine, kao i posebna svjetla, npr. spotove. Elektronski predstikalni uređaji, pogoni za LED rješenja i punjači za vozne baterije upotpunjuju paletu proizvoda. Takođe su uključeni u modernizaciju i preuređivanje vozova, kao što su projekti nadogradnje LED-a.

“Opremanje turističkih vozova su mali projekti i nijesu direktno najisplativiji, ali su za marketing i te kako korisni. Mi tu vrstu projekata više smatramo investicijom u budućnost preduzeća”, kaže on.

“Nakon završetka studija shvatili smo da nijesmo za posao od devet do pet. Ja sam isti biznis pokrenuo u Švajcarskoj, i iz toga se rodila zajednička ideja za širenje poslovanja u Crnoj Gori. Onda smo zaustavili širenje firme u Švajcarskoj i jedan dio biznisa prebacili u Bijelo Polje”, priča Dašo. Dodaje da su povoljnije ponude imali u Rumuniji i Bugarskoj, gdje im je nuđen i prostor, ali da je Bijelo Polje i Crnu Goru, domovinu njihovih roditelja, izabralo srce te da se nijesu pokajali.

Marljiva braća trude se da svoje poslovne partnere motivišu da biznis pokrenu u Crnoj Gori. Haris Kos, suvlasnik kompanije Global Industrial Solutions, kaže da žele da budu promoteri poslovanja za švajcarske kolege.

“Uvjeren sam da u Crnoj Gori može da se popravi poslovanje, naročito dovođenjem stranih investitora. U Bijelom Polju postoje povoljnosti što se tiče poreza, radne snage. Cijela Crna Gora nije dovoljno prepoznata i reklamirana kao pogodno tle za biznis, ali i građani treba više da se vode samoinicijativom”, ocjenjuje Haris.

Kada je o planovima riječ, kaže da će nastaviti da posvećeno rade kako bi za npr. 10 godina Global Industrial Solutions imala 50-100 radnika.

Haris Kos kaže da su u Bijelom Polju dobro prihvaćeni. Ocjenjuje da mladi napuštaju grad jer “ne vjeruju da u Bijelom Polju nešto može da se pokrene”. Ali…

“Mladi ljudi moraju da pokažu više spremnosti da ulažu u sebe i da se osposobljavaju za različite poslove. Ne treba da čekaju da posao dođe do njih. Jer, slabo gdje se mogu naći bolji uslovi za pokretanje biznisa od ovih u Bijelom Polju. Razne pomoći i privilegije mogu da se ostvare, zato im preporučujem da uzmu život u svoje ruke i da probaju svoju ideju da pokrenu”, kaže Haris.