SDA ucijenila SDP: Zajedno smo samo ako podržite naš prijedlog o nazivima ulica

SDA ucijenila SDP: Zajedno smo samo ako podržite naš prijedlog o nazivima ulica

866

Predsjedavajući predsjedništva SDA Sandžaka Salih Hot naveo je danas u pismu predsjedniku Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihadu Hasanoviću da su odbornici te stranke svojim postupcima, ali i njen osnivač Rasim Ljajić izjavama, “grubo prekršili i otkazali važenje Deklaracije o strateškom partnerstvu”.

On je podsjetio da su odbornici SDP-a u skupštinama Novog Pazara i Sjenice, suprotno Deklaraciji, a na predlog članova srpske liste, glasali da se sa dnevnog reda skine prijedlog SDA Sandžaka o promjeni naziva ulica i trgova čime su, kako je ocijenio, građanima uskratili pravo da budu upoznati sa tom odlukom.

“Stavljanjem odbornika Sandžačke demokratske partije na srpsku stranu, a na štetu bošnjačkog naroda koji čini preko 80 odsto stanovništva u ove dvije opštine, izgubljen je smisao i suština potpisane Deklaracije o strateškom partnerstvu”, naveo je Hot.

On je Hasanovića pozvao da pomogne da se, kako je rekao, ta nepravda prema građanima Novog Pazara i Sjenice otkloni i podsjetio ga da SDA Sandžaka još uvijek nije dobila odgovor na pisani zahtejv od 9. maja za započinjanje razgovora o otvorenim temama.

“Tražimo da vaši odbornici podrže naš prijedlog odluke o nazivima ulica i trgova, ukoliko želite da nastavimo saradnju na ravnopravnim osnovama. Ukoliko ne učinite napor da se ova Deklaracija i naša saradnja nastavi, Deklaracija o strateškom partnerstvu i sa naše strane će prestati da važi 7. juna, o čemu ćemo tog dana obavijestiti javnost”, napisao je Hot.

Predsjedavajući predsjedništva SDA Sandžaka istakao je i da je smisao Deklaracije o strateškom partnestvu dve stranke da se obezbijede stabilne skupštinske većine u sandžačkim opštinama za usvajanje razvojnih i ostalih značajnih projekata, “bez ucjenjivanja srpske liste i sitnih bošnjačkih stranaka”.

Izvor: Radio Sto plus