SDP: ”Presuda satisfakcija za žrtve i temelj na kojem treba graditi pomirenje”

566

”Danas je, izricanjem presude Radovanu Karadžiću, zatvoreno jedno poglavlje iz naše mračne prošlosti. Sandžačka demokratska partija, a svakako i svi Bošnjaci, mogu biti zadovoljni što je ovaj ratni zločinac dobio doživotnu robiju”, smatraju, između ostalog u Sandžačkoj demokartskoj partiji.

”Naravno da ne postoji adekvatna kazna za sve ono što je ovaj zločinac uradio, ali satisfakcija je u znanju da su zločini dokazani i da niko nikada više neće moći da prekraja istoriju negirajući ih” navodi se u saopštenju SDP-a.

”Karadžić je, uz Ratka Mladića, simbol mržnje i terora i zato ova presuda nije samo satisfakcija za žrtve, već je temelj na kojem treba graditi proces pomirenja u regionu, jer su istina i pravda osnovni preduslovi za vraćanje međusobnog poverenja i izgradnji zdravih odnosa među ovdašnjim narodima. Svaki zločin ima svoje ime i prezime, a ne boju ili nacionalnost. Srbi i Bošnjaci u Sandžaku, a i šire, moraju živjeti zajedno i u miru, bez obzira na teško nasljeđe iz prošlosti koje je opterećeno i zločinima koje je počinio i osuđeni Radovan Karadžić. Ne može se živjeti u prošlosti i od prošlosti i zato oba naroda, a naročito njihovi politički predstavnici, moraju naći snage da traže puteve mira, normalizacije odnosa i saradnje, jer to dugujemo generacijama koje tek dolaze” saopšteno je iz Sandžačke demokratske partije.


izvor rtv Novi Pazar