SDP zatražio što skoriji početak rekonstrukcije puteva NP-Sjenica i NP-Tutin

542

Na vanrednom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srbije koje je počelo danas, naći će se prijedlozi 13. zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja.

Pored ostalih, pred poslanicima će se naći prijedlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja omogućiće bržu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u okviru novog investicionog ciklusa.

Predloženim rješenjima se ne ugrožavaju osnovna prava vlasnika eksproprisanih nepokretnosti, uključujući zadržavanje načela o određivanju tržišne vrijednosti za eksproprisane nepokretnosti.

Narodni poslanik SDP-a Muamer Bačevac je istakao da su upravo imovinsko pravni odnosi, odnosno eksproprijacija zemljišta, glavni problem i usko grlo koje usporava izgradnju kapitalnih puteva, koji su osnova privrednog napretka naše zemlje. Procjena je da je oko 50.000 parcela predmet eksproprijacije i njihovo rješavanje je preduslov započinjanja radova na ovim kapitalnim dionicama.

“Trenutno najvažniji put na jugozapadu Srbije Novi Pazar-Sjenica je u očajnom stanju. Njime je ovaj kraj vezan za susjednu BiH. On je i jedina veza kojim se povezuju i Novi Pazar i Sjenica, što znači i Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, sa trasom planiranog koridora 11, sa kojim se povezuju iznad Duge Poljane”, rekao je Bačevac.

U gradskim upravama Novog Pazara i Sjenice se završavaju izmjene prostornih planova čime se daju rješenja komplementarna sa novim projektom rekonstrukcije puta koji se takođe završava firma angažovana od strane Puteva Srbije. Sva projektna dokumentacija biće gotova jako brzo. Ovim novim projektom koji je jeftiniji za 16 miliona evra od prethodnog rješenja, izbjegava se veliki broj krivina i čuvena serpentina Postrmac, gdje su česta zaglavljivanja kamiona i gdje je bilo dosta saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

“Mi u SDP-u stoga podržavamo ovaj zakon i očekujemo da će se njime ubrzati proces eksproprijacije tj. otkup zemljišta na trasi tog puta što je sljedeći korak u realizaciji izgradnje puta NP-Sjenica. Naravno ne na štetu vlasnika ali nikako na štetu javnog dobra i interesa svih nas. Građani ovog kraja željno i sa velikom nadom očekuju početak rekonstrukcije puta Novi Pazar-Sjenica. Nas beskrajno raduje nastavak izradnje autoputa do Boljara ( Koridor 11), tj. početak radova na dionici Preljina Požega”, istakao je Bačevac.

Pred poslanicima je i prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlada Republike Turske i Srbije, ali će se i naći prijedlog zakona kojim se potvrđuje ugovor o kreditu sklopljenom između Srbije i turskih banaka Ziraat i Denizbank radi izgradnje infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Vojvodini.

Poslanik SDP-a je naglasio da u Sandžaku željno iščekuje rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin i zatražio što skorije otpočinjanje radova.

“Saradnja između naše zemlje i Turske je izuzetna, Turska ulaganja u našu zemlju u stalnom su rastu i jako raduje što su Bošnjaci bili i biće most te dobre saradnje. Početak izgradnje ovih puteva armiraće dobre odnose između dvije države i nadamo se inicirati prva ulaganja turskih preduzetnika i u Sandžak”, rekao je Bačevac.

Odgovarajući Bačevcu, ministarka Zorana Mihajlović je najavila skori početak rekonstrukcije puta Novi Pazar –Tutin sa početkom građevinske sezone. Takođe ona je najavla i rekonstrukciju puteva Novi Pazar -Sjenica te Novi Pazar-Ribariće u okviru plana rehabilitacije 5.000 kilometara puteva u Srbiji u naredne tri godine, za šta će vlada izdvojiti više od milijardu evra.

Video izlaganja možete pogledati na ovom linku  https://www.facebook.com/SandzakHaber.net/videos/129086344931489/?t=0

Bačevac: Kada će početi izgradnja puta Novi Pazar – Tutin

Bačevac: Kada će početi izgradnja puta Novi Pazar – Tutin

Posted by Sandzak haber on Monday, January 27, 2020

Izvor: RTV Novi Pazar