Šefadil Spahić: Rezultati testova kasne

505

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić kazao je danas da rezultati testiranja građana na korona virus stižu sa zakašnjenjem zbog čega dolazi do zabune prilikom objavljivanja svakodnevnog presjeka stanja, prenosi radio Sto plus.

On je rekao da je do zastoja došlo jer je u prethodnom periodu veliki broj građana Novog Pazara, ali i ostalih gradova, testiran.

“U jednom trenutku došlo je do panike, straha i do masovnog testiranja. Ogroman broj ljudi u Novom Pazaru je želio da uradi test. Mi smo laboratoriji ‘Vatreno oko’ od 4. do 9. jula poslali čak 986 uzoraka na analizu, ali nam rezultati nisu stizali dan za danom. Ako smo 4. jula poslali preko 200 briseva, 5. jula nismo dobili rezultate za sve, već možda samo desetak”, objašnjava Spahić.

On je izjavio da su par dana podatke objavljivali sukcesivno, kako pristižu, ali da su nakon toga sačekali i onda saopštili podatke zbog čega je izgledalo da je došlo do naglog skoka pozitivnih.

“Većina tih pacijenata kojima su rezultati kasnili su već hospitalizovani i nalaze se pod zdravstvenim nadzorom”, dodao je Spahić.

Direktor Zavoda istakao je da se situacija u Novom Pazaru može prevazići samo jedinstvom, ogromnom voljom i čvrstom disciplinom građana.

“Nema adekvatnog lijeka, vakcine, moramo preventivno djelovati. Potrebna nam je pomoć građana. Štitite svoje zdravlje, nosite maske i rukavice, držite distancu i upotrebljavajte dezinfekciona sredstva. Zabrinut sam ukoliko se toga ne budemo pridržavali”, poručio je Spahić.

Izvor: Sandzak Danas / Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *