Šefik Džaferović u posjeti i Sjenici (Video)

637

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je proteklog vikenda boravio u posjeti Novom Pazaru i Sjenici, kazao je da je namjera da Bošnjaci koji žive u BiH i Srbiji nastave saradnju te da se iskoriste mehanizmi za produbljenje te saradnje.

Nakon susreta s rukovodstvom Opštine Sjenica, Džaferović je kazao da je upoznat sa političkom i ekonomskom situacijom u toj opštini.

“Naša saradnja i pomoć Bošnjacima Sandžaka može biti u okviru nacionalnih institucija, ali i kroz saradnju dvije države”, pojasnio je Džaferović, iznoseći stav da je moguće naći načine i prostor da se položaj Bošnjaka popravi.

Dodao je da bi opštine iz regiona Sandžaka trebale neposredno sarađivati s jedinicama lokalne samouprave u BiH što je način da se saradnja unaprijedi zbog čega je i izrazio očekivanje da se na tom planu urade i konkretni koraci u skoroj budućnosti.

Predsjednik Opštine Sjenice Hazbo Mujović izrazio je zahvalnost Džaferoviću na posjeti ističući da se na sastanku moglo čuti mnogo savjeta i prijedloga, napominjući da je posjeta Dažaferovića sandžačkim opštinama od velikog značaja.

Tokom susreta razgovarano je i o privrednoj i kulturnoj saradnji, ali i svim oblastima koje bi mogla unaprijediti život građana te regije.

Foto: SDA
Džaferović, koji je boravio u posjeti Sandžaku povodom obilježavanja nacionalnog praznika Bošnjaka – Dana bošnjačke nacionalne zastave, obišao je općine Novi Pazar i Sjenica.

Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći blagdan Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Izvor: FENA