Da li džinni mogu seksualno uznemiravati ženu odnosno čovjeka?

3361

U suvremenom društvu, gdje se granice između vidljivog i nevidljivog sve više prepliću, pojavljuju se izazovi s kojima se naši preci možda nisu susretali u ovoj mjeri. Jedan od takvih izazova je i seksualno uznemiravanje od strane džinna, entiteta iz islamske vjerske tradicije koji mogu imati značajan utjecaj na svakodnevni život pojedinaca. Ovo može zvučati neobično ili čak nevjerovatno onima koji nisu upoznati s islamskim učenjima, ali za mnoge je to stvarna i ozbiljna briga.

Prema islamskoj doktrini, džinni su stvorenja koja žive paralelno s ljudima. Oni imaju slobodnu volju, mogu biti muslimani ili nevjernici, a njihov utjecaj na ljudski svijet može biti i pozitivan i negativan. Seksualno uznemiravanje od strane džinna može se manifestirati na razne načine, uključujući prisustvo u snovima, fizičke senzacije bez vidljivog izvora ili čak vizualne manifestacije.

Mirza Semić, stručnjak za islamsku duhovnost i liječenje, naglašava važnost svijesti i zaštite protiv ovih nevidljivih utjecaja. “Putem snova, zaljubljeni džinn ili džinnkinja mogu uznemiravati osobe, ponekad preuzimajući oblik nekoga koga osoba voli ili čak, u slučaju udatih žena, oblik njihovih muževa,” objašnjava Semić. “Ovo može biti posebno zastrašujuće i zbunjujuće za one koji to iskuse.”

Islam nudi razne metode zaštite i liječenja od ovakvih utjecaja, uključujući učenje određenih dova (molitvi) i prakse koje pomažu u održavanju duhovne zaštite. Na primjer, spominjanje Allahovog imena pri ulasku u WC ili pri skidanju odjeće može spriječiti neželjene poglede od strane džinna. Također, osobe koje doživljavaju seksualno uznemiravanje od džinna savjetuje se da potraže pomoć osobe obučene za liječenje Kur’anom, poznate kao učač rukje.

Učenje rukje s ciljem liječenja nije samo oblik duhovne intervencije; to je i način ponovnog uspostavljanja ravnoteže i harmonije unutar pojedinca. “Liječenje Kur’anom nije samo o odbacivanju negativnog utjecaja,” kaže Semić. “To je i o jačanju vjere, duhovnosti i unutarnjeg mira pojedinca.”

Dok se svijet nastavlja boriti s vidljivim i nevidljvim

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *