Selma Tutić: Spasavanje života Novopazarcu Fahrudinu odvijalo se drugačije; demantujem navode “RINE”

16872

Selma Tutić, kao glavna sestra Patronaže u Novom Pazaru sa bogatim iskustvom u Hitnoj pomoći, demonstrirala je kako prisustvo uma i stručnost mogu spašavati živote u najkritičnijim trenucima. Njen ispravan i brz odgovor, uz pomoć medicinskog tima iz Gornjeg Milanovca, predstavlja primjer izvanrednog djelovanja u situacijama koje zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Tutić se obratila nama kako bi iskoristila priliku da ispravi netačne informacije koje su mogle negativno utjecati na percepciju profesionalnosti vozača iz Novog Pazara, naglašavajući potrebu za novinarskom preciznošću i odgovornošću.

U ranim jutarnjim satima na magistralnom putu koji povezuje Beograd i Novi Pazar, odigrala se drama koja je mogla imati tragičan ishod da nije bilo brze reakcije i prisebnosti Selme Tutić, glavne sestre Patronaže u Novom Pazaru i vozača Brničanin Mevljudina, jer su sačuvali život Fahrudinu P., koji je doživio pucanje trbušne aorte. O ovom herojskom činu razgovarali smo sa Selmom.

Na naše pitanje da nam otkrije više detalja o ovom iskustvu, Selma kaže:

Ja sam dugogodišnji zdravstveni radnik, a 11 godina sam provela radeći u Hitnoj pomoći u Novom Pazaru. To iskustvo me naučilo koliko je važno biti spreman u svakom trenutku, jer nikada ne znate kada će vaša pomoć biti potrebna. Odlučila sam da se javim jer su informacije koje su objavljene bile netačne i nepotpune. Važno mi je da istina bude poznata, ne samo zbog nas iz Novog Pazara, već i zbog ljudi iz Gornjeg Milanovca koji su bili dio ove priče.

Ušla sam u autobus OZLEM toursa u Beogradu. Za volanom je bio Mevljudin Brničanin, koji je u tom trenutku upravljao autobusom. Odmah mi je rekao da mu je kolega bolestan i da leži pozadi. Pomislila sam da je riječ o nekom sezonskom virusu, ali čim sam vidjela Fahrudina P., odmah sam se obratila vozaču Mevljudinu. Na moju inicijativu, kontaktirali smo telefonom Raifa Safovića, koji je krenuo iz Novog Pazara da pomogne kolegi Mevljudinu.

Tutićeva dodaje i šta zamjera agenciji Rina.

 Prvo, zamjeram što su naveli da je Fahrudin vozio, što je apsolutna neistina. Time se pokušava narušiti ugled vozača iz Novog Pazara, označavajući ih kao neprofesionalne i neodgovorne prema životima putnika. Kada smo stigli blizu Rudnika, Fahrudin P. je ustao sa sjedišta, ali je bio u lošem stanju. Odmah sam se obratila vozaču Mevljudinu i pozvala dispečersku službu Hitne pomoći u Gornjem Milanovcu. Medicinska sestra koja se javila na telefon bila je veoma efikasna i brzo je poslala ekipu na teren. Vrijeme dolaska od Gornjeg Milanovca do Rudnika bilo je svega 18 minuta.

Posebno bih željela da pomenem dr Željka Bukvića, medicinskog tehničara Slobodana Marinkovića i vozača Hitne pomoći Slobodana Ilića. Njihova brza i profesionalna reakcija bila je ključna za pružanje pomoći Fahrudinu.

Selma Tutić

Selma Tutić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.