Senad Halitović izabran za novog Reis – ulemu Islamske zajednice Srbije

963

U okvirima srednjovekovnog spomenika, džamije Hadži Hurem u Boru, svetinje koja je odolevala vekovima i bila domaćin brojnim istorijskim trenucima, u subotu je zabeležena nova stranica u hronikama Islamske zajednice Srbije (IZ Srbije). Magistar Senad Halitović, koji je do sada nosio titulu sandžačkog muftije, izabran je za novog Reis – ulemu, najvišeg verskog autoriteta među muslimanima u Srbiji.

Podne namaz, prepoznatljiv i izuzetno važan ritual unutar muslimanske zajednice, obeležio je početak svečanog događaja, pružajući prisutnima trenutke kontemplacije i duhovne povezanosti. Nakon molitve, usledio je proces izbora, pod budnim okom članova Sabora Islamske zajednice Srbije.

Na izboru, koji je odjeknuo širom zemlje, Halitović je izabran jednoglasnom odlukom, potvrđujući njegov dugogodišnji doprinos i odanost zajednici kojoj služi. Njegovo vodstvo kao sandžačkog muftije ostavilo je neizbrisiv trag u regionu, a sada se od njega očekuju koraci koji će voditi celu Islamsku zajednicu u Srbiji ka budućnosti.

Senad Halitović poznat je po svom intenzivnom radu na jačanju veza među muslimanima u Sandžaku i šire, kao i po svojim obrazovnim dostignućima koja uključuju i magistraturu.

Zamenik, Muhamed Ef Demirović, preuzeće ulogu sandžačkog muftije, garantujući kontinuitet u vođstvu i stabilnost u ovim menama. Njegovo iskustvo i poznavanje lokalne zajednice učiniće ovaj prelaz što besprekornijim i osigurati da se vizija i misija Islamske zajednice nastave nesmetano.

Halitović dolazi na čelo u vremenu kada je jedinstvo i saradnja među verskim zajednicama od suštinskog značaja. U svetlu izazova sa kojima se suočava moderno društvo, njegova uloga kao Reis – ulema biće ključna u negovanju dijaloga, jačanju zajedničkih vrednosti i promociji tolerancije i razumevanja među svim građanima Srbije.

Njegova vizija, koja uključuje podsticanje obrazovanja, međureligijskog dijaloga i socijalnog razvoja, osvetljava put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo muslimanske zajednice, već i celokupnog društva u Srbiji. Halitović, sada kao Reis – ulema, nastaviće da vodi svoju zajednicu sa integritetom i mudrošću koja mu je donela poštovanje i priznanje širom zemlje i sveta.

Očekivanja su visoka, ali uz podršku zajednice i oslonac na tradiciju i veru, put koji je pred Islamskom zajednicom Srbije izgleda obećavajuće i ispunjeno nadom.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.