Senatorka Fatima poručila da se hidžab nosi s ponosom

1143

U svom prvom nezvaničnom obraćanju Senatu, članica Laburista, 27-godišnja Fatima Payman ohrabrila je djevojke koje odluče nositi hidžab da to učine s ponosom. Senatorka Payman, kćerka izbjeglica iz Afganistana, prva je muslimanka koja nosi hidžab u federalnom parlamentu Australije. Ona je ujedno i najmlađa članica ovog parlamenta i prva izabrana Afganistanka iz Australije.

Imala je zadatak da dostavi odgovor na uvodni govor generalnog guvernera Davida Hurleya u parlamentu, koji tradicionalno predstavlja dnevni red vladajuće vlade, piše SBS news.

Iako je podsjetila da će svoj prvi službeni govor održati 6. septembra, ovo je obraćanje, između ostalog, iskoristila da podsjeti na svoj put do parlamenta.

“Prije sto godina, a kamoli prije deset godina, da li bi ovaj parlament prihvatio da žena koja nosi hidžab bude izabrana?”, upitala je u Senatu i dodala da je napredak dobrodošao te da se vidi kako parlament počinje odražavati “istinsku raznolikost” Australije i da se nada da će njen primjer inspirisati i druge djevojke i žene.


Foto: Facebook

“Za one koji odluče da na osnovu moje vanjštine ocjenjuju moje sposobnosti, znajte da je hidžab moj izbor”, rekla je i dodala:˝Želim da mlade djevojke koje se odluče da nose hidžab da to rade sa ponosom i sa znanjem da imaju pravo da ga nose. Neću osuđivati nekoga na ulici ko nosi bermude i japanke pa ne očekujem ni da će mene ljudi osuđivati jer nosim svoje stvari˝.

Senatorka Payman se raznježila dok je govorila o “žrtvi” svog rahmetli oca, koju je podnio da bi joj omogućio priliku da postane ovo što je danas.

“Željela bih da svoju prvu zahvalnost izrazim svom rahmetli ocu, čije žrtve nikada neće biti zaboravljene i za koga bih jako volela da je mogao biti ovdje da vidi dokle je stigla njegova kćerka“, rekla je ona.


Foto: Facebook

Senatorka Payman naglasila je da je ona “predstavnica moderne Australije” kao mlada, progresivna političarka čija je porodica rođena u inostranstvu.

“Bez obzira na to gdje ste rođeni, bez obzira na to iz koje države i teritorije ste, bez obzira na to šta odaberete da obučete, bez obzira na to u koga odaberete vjerovati, bez obzira na to koga odaberete voljeti, znajte da je Australija mjesto gdje ste dobrodošli i da možete biti dio jedinstvenog kolektiva”, rekla je.

Senatorka Payman se također osvrnula na prioritete koje je istakla vlada na čelu s premijerom Anthonyjem Albanesom, uključujući brigu o starima, djelovanje na klimatskim promjenama, brigu o djeci i reformu vještina, kao i uvođenje glasa domorodačkog stanovništva u Ustav.

Izvor: Stav.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.