Senko Župljanin: Čuju se samo jauci i šištanje kiseonika i ništa osim toga!

658

Pazarci Senko Župljanin i Edo Dazdarević, kao i Elvis Koničanin pokrenuli su volontiranje u Opštoj bolnici Novi Pazar, i na taj način pomogli svojim zaraženim sugrađanima, jer porodice nisu mogle da stignu do  bolesnih smješteni u crvenoj zoni. Šta su sve preživjeli i vidjeli  strahota u bolnici u Novom Pazaru za Kurir je otkrio Senko Župljanin. Takođe su oni svjedoci kako se medicinski radnici nadljuskim naporima bore da spasu svakog pacijenta obolelog od korone.

Kada sam došao, u bolnici je već bilo puno pacijenata. Sobe su bile pune, puni hodnici. Ljekari su bili premoreni i iscrpljeni. Obučem skafander, dva para rukavica, naočare i nosim boce sa kiseonikom direktno do crvene zone, do kreveta pacijenta.

Nosim boce i samo čujem šuštanje tog kiseonika i vapaj pacijenata koji više ne mogu da izdrže bol. Osim toga, ništa. Samo tišina. Neka zla tišina… Ovako za Kurir započinje priču Novopazarac Senko Župljanin, koji je, kada je u našem gradu prije nekoliko nedelja eskalirala situacija sa koronavirusom, nesebično riješio da se, uprkos riziku i strahu, žrtvuje i pomogne svojim sugrađanima koji su na liječenju u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

OPširnije o ispovijesti u današnjem broju Kurira, a Sandžak Danas prenosi par fotografija i snimaka, koje slikovito opisuju nadljudske napore najhumaniji naših sugrađana, naših volontera.

Senko Župljanin nakon završenog volontiranja

Senko Župljanin nakon završenog volontiranja

Senko Župljanin radno

Senko Župljanin radno

Volonteri sa humanitarcom Kasimom Zoranićem

Volonteri sa humanitarcom Kasimom Zoranićem

IZvor Sandžak Danas / Kurir
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.