Šešelj gnusno napao sve koji tuguju za Balaševićem i optužio ih za “pagansko skrnavljenje”

528

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je večeras da je ravnodušan zbog smrti Đorđa Balaševića i da je razočaran jer mediji slave kantautora, koji je, kako je rekao, “izdajnik srpskog naroda”.

– Sve što sam imao da kažem o Đorđu Balaševiću rekao sam dok je bio živ. Sad kad je mrtav, nemam šta da dodam i oduzmem. Ogorčen sam što se nekim paganskim ritualima skrnave spomenici u centru Beograda i Novog Sada. Mogli su to da urade na groblju, pred kućom Balaševića, na nekom drugom mestu – rekao je Šešelj u emisiji “Hit tvit”.

Vojislav Šešelj

On je osudio ljude koji su preko imena Svetozara Miletića i Vuka Karadžića prelepili plakat sa Balaševićevim likom.

Pored Šešelja, u emisiji gostuju reditelj Dragoslav Gaga Antonijević i novinar Zoran Ostojić. Šešelj i Ostojić su od počeka emisije ulazili u žestoke rasprave, zbog čega je voditeljka Verica Bradić nekoliko puta morala da interveniše.

– Kraj, preterali ste. Mislila sam da ćete biti pristojni – reagovala je voditeljka Verica Bradić.

Antonijević je rekao da je smrt poznatog kantautora dirnula mnoge ljude u regionu.

– Kada ode veliki umetnik njega treba pamtiti po njegovim delima – rekao je Antonijević, dodajući da je on stasavo uz njegovu muziku i da je mogao još mnogo da pruži.

– Vezan sam za njegovu pesmu ‘U razdeljak te ljubim’ i ‘Boža pub’ – rekao je reditelj.

Govoreći o filmu ”Dara iz Jasenovca”, Antonijević rekao da je bilo šanse i prilike da se ranije snimi ovakav film, ali da ”razne vlade koje su bile posle Tita” su govorile ”nemoj, sad” i da je uvek bilo nešto i na štetu žrtava koje su bile pobijene širom NDH ne samo u Jasenovcu.

– Očigledno je da je snaga filma kao takvog mnogo jak. Predsednik Aleksandar Vučić je pitao da li možemo da uradimo Jasenovac i rekao je da pre svega njegovom autoritetu ovaj film je snimljen, država je stala iza tog projekta – dodao je on.

Kaže da je tv premijera ”Dare iz Jasenovca” bila velika i da nisu on i njegov prijatelj producent Maksa Ćatović odlučili da se film vidi na televiziji i da su donirali narodu.

– Smatrali smo da je to jako bitno da se ova priča, koja čeka 75 godina, da bude ispričana – rekao je reditelj.

Osvrnuo se na kritike ”LA tajmsa” Antonijević kaže da je jako bitno da shvatimo da niko neće pustiti suzu za našim žrtvama.

– Neka ovaj film bude ledolomac i neka krenu drugi brodovi za njim, jer je jasenovačka tema velika, a i druge teme koje su od nacionalnog interesa treba da se obrade – rekao je Antonijević.

Šešelj je rekao da misli da je ovo jedan od najboljih srpskih filmova svih vremena, jer je mnogo čitao o Jasenovcu.

– Nemam zamerki ni prema jednom glumcu, najteže je bilo onima koji su glumili ustaše. Mislim da tema nije iscrpljena – naglasio je Šešelj, dodajući da je trebalo prikazati i masovne scene.

– Moramo glavne istorijske teme da pretočimo na filmsko platno – ističe Šešelj.

“U Srebrnici nije bilo genocida”
Šešelj kaže da ideja da Srbi snime film o Srebrenici nije loša, kao i o tome šta je prethodilo tome.

– Treba žigosati zločine, ali u onoj meri kako zaslužuju, i svoje i tuđe. Ja ni jedan zločin nisam podržao. Žigosao sam zočine koje su Srbi počini. U Srebrnici nije bilo genocida, nijedna žena nije bila ubijena – istakao je lider SRS.

Antonijević je rekao da hoće da kompletira seriju ”Dara iz Jasenovca” te da se snima i o Oluji.

-Oluja je važna, imamo brata i sestru Budu i Daru koje će zateći početak Oluje, i to je posttragedija jasenovačke dece – rekao je Antonijević.

“Očekujem da Porfirije nastavi politiku patrijarha Pavla i Irineja”
Govoreći o izboru novog patrijarha Porfirija, Šešelj kaže da je postojala bojazan da strane službe učine da vladika Grigorije bude izabran.

– Kada sam video da su tri kandidat u igri, bio sam miran, bilo mi je svejedno ko će biti izabran, jer će crkva biiti u sigurnim rukama. Porfirije će sarađivati sa vlašću, nije konfliktan, ali očekujem da neće popustiti kada je Kosovo u pitanju. Očekujem da ostane tu trajno i ako Bog da zdravlja nagledaće se raznih režima.

Prema njegovim rečima, od novog patrijarha traži tri stvari- da se bori za ostanak KiM u sastavu Srbije, da se čuva crkvena imovina i da se održi jedinstvo srpskog naroda

– Mislim da će on da nastavi politiku patrijarha Pavla i Irineja i ako bude istrajavao na tome da KiM ostane u sastavu Srbije imaće našu podršku – dodao je on.

“Rudan je srpski prijatelj”
Avion Vlade Srbije sa premijerkom Anom Brnabić doneo je ove nedelje u Crnu Goru prvu isporuku od 2.000 doza vakcina Sputnjik V Crnoj Gori koje je donirala Srbija, uz odobrenje Moskve. Prethodno je Srbija donirala vakcine Severnoj Makedoniji.

Šešelj kaže da ceni indijsku medicinu i zahvalan je što nam je stigla AstraZeneka iz ove zemlje. Veruje, kaže, u ispravnost indijske vakcine. Kada je reč o donaciji vakcina, Šešelj kaže da je ovo dobar gest, ali da možda nije trebalo da premijerka nosi vakcine CG, budući da su proterali našeg ambasadora.

– Susret na aerodromu je bio srdačan, ja sam ga tako shvatio – kaže Šešelj.

Ostojić kaže da je Srbiji u interesu relaksacija regionalnih odnosa. Zato, kaže, da podržava sve što vodi ka poboljšanju odnosa.

Šešelj se osvrnuo na činjenicu da su pojedini hrvatski državljani dobili vakcinu protiv korona virusa u Srbiji.

– Ovde se desilo da su vakcinisani Vedrana Rudan sa suprugom i Miroslav Ćiro Blažević. Mi srpski nacionalisti smo to sa simpatijama proprtatili, a onima kojima smeta su antisrpski nastrojeni. Novinari su je pitali da li se oseća loše jer je možda nekom u Srbiji uskratila mogućnost da se vakciniše. Rudan je srpski prijatelj – naglasio je Šešelj.