SINIŠA MALI: Vakcina je najvažnije rješenje za našu privredu

611

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je da je u poslednja tri mjeseca više od 10.000 kredita podijeljeno privredi, da su plate u javnom sektoru i penzije sigurne i da je država ispunila obećanje dato građanima.

Mali je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao je da je 2,3 milijarde evra isplaćeno kao podrška pomoći srpskoj privredi.

-Sada smo u drugoj polovini jula mjeseca, koji je poslednji mjesec sprovođenja mjera podrške. Kada saberemo sve tri minimalne zarade, novčanu pomoć od 100 evra i odlaganje kredita, to je ukupan iznos od 278 milijardi dinara u kešu. Obećanje koje smo dali prije par mjeseci smo i ispunili- rekao je ministar.

– Naše finansije su bile stabilne da izdrže prvi udar. Broj zaposlenih na 30. juni u odnosu na februar je veći nego u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci. To je pravi podatak, dosta radnih mjesta je otvoreno. Preko 1.100 preduzeća preko Fonda za razvoj i preko poslovnih banaka učestvovalo je u raspodijeli pomoći u okviru seta novih mjera za pomoć- rekao je ministar Mali.

Do kraja ovog mjeseca do milijardu evra biće pušteno u promet za preduzeća koja su tražila kredite za likvidnost.

-Sada treba biti pametan i vidjeti šta i na koji način će se dešavati u narednom periodu-naglasio je ministar.

-Do 1. novembra ne očekujem veće pomake na tržištu rada. Uveliko pripremamo budžet za 2021. godinu. Poslate su instrukcije za sve buduće korisnike, očekuje se da do prvog septembra svi daju svoje ciljeve -poručio je Mali.

– Nisam sklon da izlazim sa velikim i bombastičnim izjavama i obećanjima. Dajte da vidimo kroz anketu tržišta gde su problemi, pa da zajedno napravimo neki program. Privrednici sada vide ozbiljnu ekonomsku politiku i motiv da ostanu u Srbiji – naglasio je Siniša Mali.

MINISTAR O VAKCINI

-Ukoliko dobijemo vakcinu, to je najvažnije riješenje za našu privredu. Jedini način je vakcina. Mi nismo izolovano ostrvo-poručio je ministar.

ISTRAŽIVANjE

-Zajedno sa PKS i Zavodom za statistiku se trenutno sprovodi najveće istraživanje, preko 1.000 preduzeća učestvuje. Istraživanje je u vezi sa tim kako smo do sada sproveli ove mjere, kako su reagovali kupci, dobavljači. To je najsveobuhvatniji mogući pregled ove situacije. Sada ćemo vidjeti koji su sektori više i manje pogođeni, pa ćemo znati kako da reagujemo. Ono što mi želimo je da umijesto da predvidamo, imamo bazu podataka-rekao je ministar.

PLATE I PENZIJE SIGURNE

– Petnaesti je dan u mjesecu kada uvijek dobijamo uplatu PDV-a. Deset odsto imamo više uprkos epidemiji. Nemamo problema sa likvidnošću. Jedna lijepa vijest za građane Srbije, penzije su sigurne, plate u javnom sektoru su sigurne-izjavio je Mali.

 

Izvor: Novosti

Foto: Print screen
One thought on “SINIŠA MALI: Vakcina je najvažnije rješenje za našu privredu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.