Sirijski dječak Hasan bez pratnje prešao ukrajinsku granicu sa Slovačkom

1092

Zahvaljujući broju na njegovoj ruci i komadu papira u pasošu, uspjeli smo kontaktirati njegove rođake koji su kasnije došli po njega i cijela priča se dobro završila”, objavila je slovačka policija.

Priča o 11-godišnjem sirijskom dječaku Hasanu al-Khalafu izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, nakon što su slovačke vlasti ostale zatečene kada je prešao ukrajinsku granicu bez ikakve pratnje, noseći plastičnu vrećicu i pasoš, s brojem telefona ispisanim na ruci.

“Zahvaljujući broju na njegovoj ruci i komadu papira u pasošu, uspjeli smo kontaktirati njegove rođake koji su kasnije došli po njega i cijela priča se dobro završila”, objavila je slovačka policija na svojoj Facebook stranici, nakon što je objavila nekoliko fotografija Hasana al-Khalafa.

Aktivisti su preko društvenih mreža pohvalili hrabrost dječaka, izražavajući bol i suosjećanje, pogotovo jer je dječak izbjegao iz Sirije u Ukrajinu.

Korisnici društvenih mreža objavljivali su fotografije dječaka na granici, uz komentare “iz izbjeglištva u izbjeglištvo” i “izbjeglički put”.

Prema pisanju stranih medija, Hasan al-Khalaf je pobjegao iz grada Zaporožja na jugoistoku Ukrajine bez ičije pratnje. Dječak je putovao četiri dana do slovačke granice i prešao oko 1.500 kilometara.

Prema istom izvoru, majka mu je dozvolila da pobjegne sam jer je morala ostati da brine o svojoj nepokretnoj majci (84 godine). Slovačka policija objavila je snimak u kojem se dječakova majka Yulia Volodymyrivna Pisecka zahvaljuje svima koji su brinuli o njenom sinu.

U zoru 24. februara Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine, nakon čega su uslijedile ljutite reakcije brojnih zemalja u svijetu i pozivi na pooštravanje sankcija Moskvi. Borbe se i dalje vode na svim frontovima, a ruski rat protiv Ukrajine ušao je u svoj 13. dan.

”Sasvim sam u jeku ruske invazije… 11-godišnji #sirijski dječak Hasan al-Khalaf prešao je gotovo 1.500 kilometara iz #Ukrajine do #Slovačke bez ičije pratnje s pasošem i brojem telefona ispisanim na ruci na putovanju koje je trajalo četiri dana.

“Assad i Putin prognali su ga iz Sirije, a zatim ga je Putin prognao iz Ukrajine. Sirijski dječak Hasan al-Khalaf pobjegao je sasvim sam iz Ukrajine u Slovačku. Majka ga je pustila da bježi sam jer je morala ostati da se brine za njegovu nepokretnu baku. Na ruci mu je ispisala broj telefona da tamo može nazvati svog starijeg brata. Hasan kaže: ”Putin je budala, on je uništio Siriju”.

Sirijski dječak stigao je sasvim sam iz Ukrajine u Slovačku, s plastičnom vrećicom, pasošem i komadom papira skrivenim u jakni, a na ruci je imao broj telefona.

Devet godina nakon što je pobjegao od rata u Siriji u Ukrajinu, porodica sirijskog dječaka Hasana al-Khalafa, koji ima 11 godina, bila je prisiljena pustiti ga da sam pobjegne iz jugoistočnog grada Zaporožja.

Sirijski dječak Hasan al-Khalaf (11 godina) bio je primoran pobjeći sasvim sam iz rata u Ukrajini do slovačke granice na zahtjev svoje porodice, koja se plašila da će poginuti, te krenuti na put od 1.500 kilometara koji je trajao četiri dana i to bez ičije pratnje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *